Sukupuolten tasa-arvosta on syytä puhua juuri nyt

Työelämän tasa-arvo ei tarkoita sitä, että naiset jättävät hoitoalan ja siirtyvät teknisille aloille. Se tarkoittaa sitä, että sote-aloille aletaan maksaa vaativuutta vastaavasti, toteaa Päivi Jokimäki Tehy-lehden pääkirjoituksessa.

Kuvateksti
Kuva: iStock

"Nainen-sanan käyttö pitäisi lopettaa viestinnässä, se on niin ärsyttävä”, totesi eräs kollega. ”Tasa-arvopuhe on niin vanhanaikaista, ettei sitä kukaan jaksa kuunnella”, sanoi toinen.

Juuri aiheen ärsyttävyys tekee sen, että asiasta on puhuttava. Miksi nainen on ärsyttävä? Olemme jo pitkään eläneet iloisessa tasa-arvon illuusiossa. Naisista ei ole tarvetta puhua – eikä heidän asemastaan tai palkoistaan. Juuri siksi Tehy on ottanut tämän vuoden yhdeksi teemaksi tasa-arvon. Sen on syytä nousta takaisin yhteiskunnalliseen keskusteluun.

"Nainen-sanan käyttö  pitäisi lopettaa, se on niin ärsyttävä".

Tasa-arvo ei ole sitä, että tyttöjen on opittava tykkäämään fysiikasta ja ruvettava diplomi-insinööreiksi. Tasa-arvo on sitä, että naisvaltaisia aloja pidetään yhtä vaativina kuin miesvaltaisia ja niistä maksetaan samoilla perusteilla. Emme voi tavoitella sellaista yhteiskuntaa, joka ei arvosta itsensä ylläpitämistä ja uusintamista: terveydenhoitoa ja koulutusta. Meidän kilpailukykymme on näiden varassa.

Alojen välinen vertailu on peikko, johon ei oikein uskalleta koskea. Mikä siinä pelottaa? Tietysti se, että vaati­vuuden arviointi pakottaisi muuttamaan nykyistä palkkarakennetta. Teknisen alan arvostus tipahtaisi kummasti, jos katsottaisiin minkälaista tekniikkaa vaikkapa sairaaloissa hoitotyönteki­jöiden on hallittava ja ymmärrettävä. Siksi että henkiä säästyisi ja elämä jatkuisi.

Tehyssä vaihtuu valta. Syyskuussa käytävissä vaaleissa valitaan uusi valtuusto, joka puolestaan valitsee marraskuussa uuden hallituksen ja puheenjohtajan. Muista äänestää! Olipa sisäinen keskustelu ollut miten kovaa ja kiivasta tahansa, voidaan todeta että tulevien päättäjien käsiin luovutetaan toimiva, tehokas, asiallinen ja ­vastuullinen Tehy. Juuri valmistunut tutkimus kertoo, että kansalaiset ­luottavat ja omat jäsenet arvostavat Tehyä.

Menneellä kaudella Tehyä on koetettu murentaa, mustamaalata ja kyykyttää – tuloksetta. Helppoa tulevaisuutta ei ole olemassa, eikä palkankorotuksia anneta. Ne otetaan.

Pääkirjoitus Tehy-lehdessä 9/2017