Kauhutarinat lietsovat hammaslääkärin pelkoa

Hammashoidosta kerrotaan kauhutarinoita samaan tyyliin kuin synnyttämisestä ja armeijasta. Ei kannattaisi, sillä pelko lykkää hoitoon hakeutumista.

Kuvateksti
Hammasperäisten vakavien infektioiden määrä on lisääntynyt etenkin nuorilla. Kuva iStock.

Vakavat infektiot lisääntyneet nuorilla.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri huomasi, että hammasperäisten vakavien infektioiden määrä on lisääntynyt etenkin nuorilla. Osastohoitoa tarvitsevia potilaita oli viime vuonna 70. Helmikuussa Tyksiin tuli peräkkäisinä päivinä neljä nuorta, jotka joutuivat hammastulehduksen vuoksi teholle. Usein hoitoon tuloa vitkutetaan ja tilanne pääsee vakavaksi.

Pelko lykkää käyntiä.

Joka kolmas pelkää hammaslääkäriä. Pelkoon liittyy usein häpeää. Suu on tuntoherkkä, henkilökohtainen paikka. Pelkoa lietsoo, että hammashoidosta kerrotaan kauhutarinoita samaan tyyliin kuin armeijasta ja synnyttämisestä.

Aina ei särje.

Tulehdus voi vaikeuttaa nielemistä, puhumista, suun avaamista, pään kääntämistä ja jopa hengittämistä. Turvotus on selkeä hälytysmerkki, samoin kuume. Näillä oireilla oikea hoitopaikka on sairaalan päivystys.

Oireet pitää ottaa vakavasti.

Hoitamaton tulehdus voi levitä kaulan alueelle. Uhkana on hengitysteiden tukos. Pahassa tapauksessa joudutaan avaamaan henkitorviyhteys, jotta potilas saa happea. Tulehduspesäke eli tulehtunut hammas tai hampaat pitää poistaa. Usein sitä seuraa laajempi kaulan tai rintakehän alueen leikkaus, sillä tulehdus voi levitä kaulan kautta keuhkojen väliseen tilaan. Tämä voi tietää vaativinta tehohoitoa ja ylipainehappihoitoa jopa kahden viikon ajan.

Syöpähoidot altistavat tulehdukselle.

Syrjäytyneet eivät hae hoitoa ajoissa. Tulehdukselle altistavat myös immuunivastetta heikentävät hoidot kuten syövän sytostaattihoidot.

Hyvähampainen, huomio!

Tulehdus voi kehittyä myös hyvin hoidettuun suuhun. Hampaiden yönarskuttelu ja purennallinen ylikuormitus saattaa johtaa siihen, että hampaan hermo kuolee ja juuren kärkeen syntyy tulehduspesäke. Kisko auttaa narskuttelijaa. Tulehduksen voi aiheuttaa myös se, että puhkeava viisaudenhammas tekee limakalvoon reiän, jonka kautta ikenen alle pääsee pöpöjä.

STAL ry:n vt. toiminnanjohtaja, suuhygienisti Niina Nivala-Huhtaniska; Käypä hoito -suositus: Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet; Varsinaissuomen sairaanhoitopiiri.