Anna pitää ASMR-videoillaan sairaanhoitajan vastaanottoa kuiskaamalla

Anna Mäkelä on tubettaja, joka käsittelee videoillaan niin meikkausta, koronaa kuin sairaanhoitajan ammattiaankin.

Kuvateksti
Tubettaja Anna Mäkelä kuiskailee ja rapisuttaa karkkipaperia ASMR-videoillaan. Kuva: Vilja Harala

Kuka ihme tällaista viitsii tehdä ja katsoa? Tämä oli Anna Mäkelän ensimmäinen ajatus, kun hän katsoi pari vuotta sitten dokumenttia ASMR-videoista. Kuinka sitten kävikään?

Nykyään Anna tekee kuiskailuvideoita itse. Välillä hän sivelee videoillaan meikkisivellintä mikkiin, heiluttelee kättä kameran edessä tai rapisuttaa käärepaperia.

ASMR on lyhenne englanninkielisistä sanoista Autonomous Sensory Meridian Response. Videoilla hyödynnetään autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä, joita voi saada muun muassa erilaisista äänistä. Innokkaimmat harrastajat puhuvat kutittavasta kihelmöinnin tunteesta, tinglestä, joka rentouttaa. Moni vertaa ASMR:ää mindfulnessiin ja rentoutumisharjoituksiin.

Anna innostui videoista, kun hän huomasi nukahtavansa helpommin katseltuaan illalla kuiskausta ja erilaisia ääniä, triggereitä, hyödyntäviä videoita. Erityisesti häntä rentoutti kynsien naputtelu mikkiin.

– Olemme erilaisia yksilöitä, meille toimivat erilaiset rentoutumismenetelmät. Hoitajana on ollut hienoa kuulla, kuinka moni on saanut ASMR:stä apua uni­ongelmiinsa. Näen päivittäin, kuinka yleisiä univaikeudet ovat, sanoo Järvenpään terveyskeskuksessa sairaanhoitajana työskentelevä Anna.

Omia videoita Anna tekee viikoittain Youtube-kanavalleen, jolla on liki parikymmentätuhatta tilaajaa. He ovat suurimmaksi osaksi 18–30-vuotiaita, mutta joukossa on kuusikymppisiäkin.

Anna kuiskailee parikymmentäminuuttisilla videoillaan rennosti erilaisista aiheista meikkauksesta koronaan. Yhdellä katsotuimmista videoistaan Anna näyttelee terveystarkastusta tekevää terveydenhoitajaa.

Anna joutuu usein selittämään erikoista ja aikaa vievää harrastustaan, joka on monille vielä vieras. Eräs ystävä kokee kuiskauksen niin epämiellyttäväksi, ettei pysty katsomaan Annan videoita.

Tubettaja ymmärtää, etteivät videot toimi kaikilla.

– Olen kuullut arvion, että puolet ihmisistä ei saa tuntemuksia ASMR:stä.

Katso tästä video, jossa ASMR-Annan vastaanotolle tulee huimauksesta kärsivä potilas.

Teksti Minna Ruotsalainen

Lue lisää:

Sabina virkkasi kollegoistaan näköisnuket

Sairaanhoitaja Emilia sai roolin Syke-sarjasta – kollegat eivät tajunneet pitkään aikaan