Sairaanhoitaja Emilia sai roolin Syke-sarjasta – kollegat eivät tajunneet pitkään aikaan

Roolihahmoni tuo jämäkästi esiin, että hoitajat ovat tosi väsyneitä, Emilia Pirskanen sanoo.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Emilia Pirskanen esittää Syke-sarjassa sairaanhoitaja Tarua. Kuva: Emilia Pirskanen

Sen kauppareissun keravalainen sairaanhoitaja Emilia Pirskanen, 33, muistaa ikuisesti. Hän oli ruokaostoksilla, kun kännykkä soi laukussa. Puhelimessa häntä tervehti Syke-televisiosarjan tuottaja.

Emilia oli nähnyt Tehy-lehdessä ilmoituksen, että sairaalamaailmaan sijoittuvaan Sykkeeseen etsittiin oikeita hoitajia tausta-avustajiksi. Hakemuksessaan Emilia oli kertonut harrastaneensa teatteria kahdeksanvuotiaasta asti, esiintyneensä kesäteattereissa ja että hänellä oli pitkä kokemus terveydenhoitoalalta.

Emilian hämmästykseksi tuottaja sanoi, että he haluaisivat tarjota hänelle sarjasta pienen puheroolin. Hän häkeltyi niin, ettei saanut sanaa suustaan.

Nyt Emilia on näytellyt sairaanhoitaja Tarua puolentoista vuoden ajan. Aluksi hänen piti esittää kokematonta hoitajaa, joka ei osannut mitään. Se huvitti Emiliaa ja muitakin näyttelijöitä.

Tänä keväänä Emilialla on sarjassa hieman edellisiä kausia näkyvämpi rooli. Juonessa työntekijät uhmaavat johtoporrasta ja yrittävät pitää palettia kasassa oman jaksamisensa kustannuksella.

– Roolihahmoni tuo jämäkästi esiin, että hoitajat ovat tosi väsyneitä. Sen tiedän kokemuksesta myös itse. Toivon, että sarjan avulla katsojille konkretisoituisi, ettei hoitoalalla ole helppoa.

Emilia työskentelee terveyskeskuksen päivystyksessä. Toistaiseksi potilaat eivät ole tunnistaneet Emiliaa tv-sarjasta. Myöskään Sykettä seuraavat työkaverit eivät pitkään aikaan huomanneet mitään, eikä Emilia pitänyt asiasta ääntä.

– Kerran kollegani tuli kysymään, onko minulla kaksoissisko. Sen jälkeen hän kysyi, näyttelenkö Sykkeessä? Siitä tieto sitten levisikin kuin kulovalkea, Emilia naurahtaa.

Vaikka vauhtia riittää sekä sairaanhoitajana että sitä näytellessä, Emilia tuntee saaneensa roolistaan valtavasti energiaa. Muut näyttelijät ovat ottaneet hänet hyvin vastaan. Osasta on tullut ystäviäkin.

– Kannustan unelmoimaan, sillä haaveet voivat toteutua. Minulla on joka päivä hymy korvissa, niin hienoja kokemuksia rooli on elämääni tuonut.

Teksti Rosanna Marila