Pitääkö yövuoroputken jälkeen saada vapaata?

Kuvateksti
Työaikalaki ei tuo juurikaan turvaa yötyöntekijöille, mutta työnantajalla on velvollisuus huolehtia työturvallisuudesta. Kuva: Ari Korkala

Meillä vapaa jää usein kahteen yövuoroputken jälkeen. Se ei oikein riitä, kun sen jälkeen alkaa uusi samanlainen yöputki. Onko sääntöä, montako vapaata pitää saada neljän tai viiden yön jälkeen?

Valitettavasti tästä ei ole mitään sääntöä. Työaikalain mukaan työntekijällä on oikeus saada viiden yövuoron jälkeen vähintään 24 tunnin keskeytymätön vapaa. Toisin sanoen laki sallii sen, että viiden yövuoron jälkeen työntekijä menee 24 tunnin levon jälkeen aamuvuoroon. Yövuorojen jälkeen ei ole siis pakko antaa yhtään kokonaista vapaapäivää.

Vaikka työaikalaki ei tuo juurikaan turvaa yötyöntekijöille, työnantajalla on velvollisuus huolehtia työturvallisuudesta. Yövuoroihin sopeutumisessa on huomattavia yksilöllisiä eroja. Yövuorojen suhteellinen riskitaso nousee jyrkästi, kun peräkkäisten vuorojen määrä kasvaa. Useita viiden yövuoron työrupeamia vuodessa tehneillä on kohonnut riski pitkiin sairauspoissaoloihin.

Yövuorojen jälkeisen pidemmän vapaan tarpeesta kannattaa puhua ensin työvuorosuunnittelijan kanssa. Jos asia ei korjaannu, voi olla yhteydessä työterveyshuoltoon ja työsuojeluvaltuutettuun. Työaikajärjestelyt kuuluvat työturvallisuuslain mukaisen riskienkartoituksen piiriin.

Julkaistu Tehy-lehdessä 9/2020.

27.8. muutettu lehden numeroa ja vaihdettu kuva.