Voiko työsopimuksen tehdä kahdelle päivälle?

Kuvateksti
Päivän keikka on lähtökohtaisesti yksi palvelussuhdepäivä. Kuva: Ari Korkala

Keikkalaisena teen keskussairaalassa sekä aamu- että iltavuoron peräkkäin, yhtäjaksoinen työaika on 15 tuntia. Työnantaja teki työsopimuksen kahdelle päivälle. Työnantaja selitti, että näin se välttyy lisä- ja ylityökorvauksilta. Voiko näin tehdä?

Kahden päivän palvelussuhteessa menetät seitsemän tunnin ylityökorvaukset, joista kaksi ensimmäistä tulisi korvata 50 prosenttia korotetulla tuntipalkalla ja viisi seuraavaa kaksinkertaisella palkalla. Kahden päivän työsopimuksella saat toisaalta yhden ylimääräisen päivän työkokemuslisiin oikeuttavaa aikaa.

Työsuhteen pituus on ratkaiseva jaksotyössä, koska ylityöraja on jaksokohtainen.Ylityöraja on vajaalla kalenteriviikolla työsuhteeseen sisältyvää kalenteripäivää kohden 7 tuntia 39 minuuttia. Vasta tämän ylittävät tunnit ovat ylityötä.

Työsuhteen kesto on työsopimuksen keskeinen ehto, josta työntekijä sopii työnantajan kanssa. Päivän keikka on yksi palvelussuhdepäivä, ellei muusta ole sovittu. Ylimääräisillä päivillä voi olla vaikutusta esimerkiksi työttömyyskorvauksiin.

Julkaistu Tehy-lehdessä 1/2015