Aluehallintovirasto antoi Husin Uudelle lastensairaalalle huomautuksen

Lasten tehohoitoa ja sydänleikkauksia ei pystytä toteuttamaan Uudessa lastensairaalassa lain edellyttämällä tavalla. Henkilöstöpula on suuri – tarvittavista tehohoitajista puuttuu neljännes.

Kuvateksti
Uuden lastensairaalan teho-osastolla on ollut liian vähän osaavaa hoitohenkilökuntaa avin koko valvontajakson ajan.
Kuva: Maria Tuominen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) antoi Hus-yhtymälle tammikuussa huomautuksen siitä, ettei lasten sydänkirurgisiin leikkauksiin pääsy ole toteutunut lainmukaisesti. Avi kiinnitti Hus-yhtymän huomiota myös siihen, että lasten tehohoidon palvelujen pitäisi olla riittävät.

Avi toteaa, että sydänsairaat lapset ovat erittäin haavoittuvassa asemassa oleva potilasryhmä.

Hus-yhtymä on tehnyt avin mukaan muutoksia oikeaan suuntaan. Hoitojonoa on saatu purettua, mutta silti viime toukokuussa jonossa oli 69 sydänleikkausta odottavaa lasta, joista 19 (27 %) on odottanut leikkausta yli kuusi kuukautta.

Lasten teho-osaston hoitajista on puuttunut 25 prosenttia, eikä hoitajatilanne ole parantunut olennaisesti.

Avi otti tammikuussa 2022 oma-aloitteisena valvontana selvitettäväksi Uuden lastensairaalan teho-osaston tilanteen. Samana vuonna toukokuussa avi sai useita epäkohtailmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta teho-osastolla, koska henkilökuntaa oli liian vähän. Lisäksi avi sai lokakuussa 2022 toimintaa koskevan omavalvontailmoituksen.

Avi teki lastensairaalan teho-osastolle myös ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin viime vuoden huhtikuussa.

Hus-yhtymä on määritellyt lasten alueellisen ja kansallisen tehohoidon tarpeeksi Uudessa lastensairaalassa 12 tehohoitopaikkaa. Avin valvontajaksolla tehohoitopaikkoja on ollut käytettävissä 6–9.