Kerava alkaa maksaa vaaterahaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle

Vaateraha varhaiskasvatuksessa on yleistyvä ilmiö, sanoo edunvalvontapäällikkö Riikka Rapinoja Tehystä.

Kuvateksti
Henkilöstöpula on saanut yhä useammat kaupungit ottamaan varhaiskasvatuksen vaaterahan käyttöön.
Kuva: iStock

Keravan kaupungin varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön vaateraha ryhmissä työskenteleville ja säännöllisesti lasten kanssa ulkoileville työntekijöille.

Vaateraha on 150 euroa vuodessa, ja se maksetaan kuukausierinä eli 12,50 euroa kuukaudessa. Vaateraha näkyy ensi kertaa palkoissa huhtikuussa, jolloin se maksetaan takautuvasti vuoden 2024 alusta lähtien.

"Vaateraha on yleistynyt varhaiskasvatuksessa parin viime vuoden aikana. Taustalla lienee henkilöstöpula. Tämä on keino, jolla saadaan veto- ja pitovoimaa", toteaa edunvalvontapäällikkö Riikka Rapinoja Tehystä.

Vaateraha on ollut Tehyn tavoite työehtosopimusneuvotteluissa jo pitkään, mutta työnantajapuoli ei ole siitä innostunut. Nyt vaateraha on saanut paikallistasolla tuulta purjeisiin.

"Olen tästä ilahtunut. Onkin ollut käsittämätöntä, miten teknisillä aloilla saman työnantajan kustantamat työvaatteet ovat olleet itsestään selvä asia, mutta varhaiskasvatuksessa ei, vaikka päiväkodissa ulkoillaan joka säällä."

Keravalla vaaterahaan ovat oikeutettuja varhaiskasvatuksen lastenhoitajat ja opettajat, ryhmässä toimivat erityisopettajat, ryhmäavustajat sekä varhaiskasvatuksen sosionomit. Lisäksi vaaterahaa maksetaan perhepäivähoitajille.

Vaaterahaa maksetaan vakituisille sekä määräaikaisille, joiden työsuhde kestää yhtäjaksoisesti vähintään 10 kuukautta. Vaaterahan saavat täysimääräisenä myös osa-aikatyötä tekevät.

Idea Keravan vaaterahasta pohjautuu vuonna 2021 tehtyyn valtuustoaloitteeseen. Vaaterahaa perusteltiin sillä, että työ edellyttää kausivaatteita ja -jalkineita ja lisäksi henkilöstöstä on varhaiskasvatuksessa pula. Helpolla raha ei tullut, sillä aloite tyrmättiin vuosien mittaan kolmesti.