Sote-liitot luovuttivat ministerille kannanoton – yli 200 000 suomalaista ei voi olla vaalikelvottomia aluehallitukseen

Sote-liitot vaativat muiden kuin johtotehtävissä hyvinvointialueilla toimivien vaalikelpoisuuden palauttamista.

Kuvateksti
Liitot luovuttivat kannanoton ministeri Anna-Kaisa Ikoselle (vas.) valtioneuvoston linnassa. Kuvassa oikealla SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja vieressä yhteiskuntasuhteiden johtaja Kirsi Sillanpää Tehystä.
Kuva: Jussi Helttunen

Tehy, SuPer, Lääkäriliitto ja Talentia jättivät kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikoselle kannanoton aluevaalikelpoisuudesta.

Liitoista on selvää, ettei hyvinvointialueita koskevan lain tarkoituksena ollut estää kaikkien työntekijöiden vaalikelpoisuutta aluevaaleissa. Näin ei aikaisemmin kunnissakaan kuntien työntekijöiden kohdalla menetelty.

Liitot vaativat, että muiden kuin johtotehtävissä hyvinvointialueilla työskentelevien sote-ammattilaisten vaalikelpoisuus aluehallitukseen palautetaan. Liitot edellyttävät sen vuoksi, että hallitus edistää ripeästi hyvinvointialuelain 78 pykälän päivittämistä.

Hyvinvointialueet ovat hallituksen leikkausten vuoksi suurten säästöjen edessä. Raskaiden toimenpiteiden läpivienti ilman, että koko järjestelmä romahtaa, edellyttää päätöksentekijöiltä syvällistä ymmärrystä sote-arjesta, liittojen kannanotossa todetaan.

Hyvinvointialueiden palvelukseen siirtyi viime vuoden alussa yli 200 000 entistä kuntien tai kuntayhtymien työntekijää. Valtiovarainministeriön ohjauskirjeen mukaan kaikki hyvinvointialueen työntekijät ovat vaalikelvottomia aluehallitukseen, jos hallinto on järjestetty ilman lautakuntia.

Tulkinta tarkoittaa, että yli 200 000 suomalaisella ei ole oikeutta osallistua päätöksentekoon omista palveluistaan.

Lue lisää:

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava