Lapin hyvinvointialue päätti jättisäästöistä – ”Ilmapiiri on pettynyt ja surullinen niin säästöihin kuin valtiotason kurituksiin”

Lapin hyvinvointialue päätti maanantaina noin 100 miljoonan säästöistä. Se tarkoittaa muun muassa seitsemän terveyskeskuksen vuodeosaston lakkauttamista.

Kuvateksti
Lapin hyvinvointialueen synnytykset keskittyvät vuoden 2025 alusta Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.
Kuva: Ari Korkala

Lapin hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti eilen kymmenen tunnin maratonkokouksessa kovista säästöistä. Muun muassa vanhusten ja vammaisten ympärivuorokautista palveluasumista karsitaan. Pelkosenniemen, Sallan, Utsjoen, Kolarin, Posion, Tervolan ja Simon vuodeosastot lakkaavat.

Vuodesta 2025 alkaen Lapissa on yksi sairaalapalvelujen kokonaisuus, joka toimii Kemin ja Rovaniemen toimipisteissä. Esimerkiksi synnytykset lakkaavat Mehiläinen Länsi-Pohjassa Kemissä, ja ne keskitetään Lapin keskussairaalaan.

Isot säästöt aiheuttavat työntekijöissä huolta ja epävarmuutta.

”Palvelussuhteen olennaisia muutoksia on tulossa lähes koko henkilöstölle. Työntekijät miettivät, miten työtehtäväni muuttuvat ja muuttuuko työssäkäyntialue. Emme ole saaneet vastausta työnantajalta kysymykseen: mikä on kohtuullinen työssäkäyntialue”, sanoo Tehyn koordinoiva pääluottamusmies Sari Soini.

Sari Soini kertoo, että työnantaja järjestää henkilöstölle infon aikaisintaan ensi viikon (viikko 18) alussa.  Kutsuja henkilökohtaisiin keskusteluihin aletaan lähettää sen jälkeen niille työntekijöille, joiden työ mahdollisesti muuttuu.

”Kentällä on liikehdintää, ja yhä useampi pohtii jopa alanvaihtoa. Ilmapiiri on huolestunut, surullinen ja pettynyt niin Laphan säästötoimiin kuin valtiotasolta tuleviin kurituksiin.”

Soini huomauttaa, että Lapissa työvoimasta kilpailee myös naapurit Ruotsi ja Norja ja yksityinen sektori.

”Säästöillä voi olla vaikutuksia myös Lapin ammattikorkeakoulun Kemin kampukseen. Mikäli mielekkäitä harjoittelupaikkoja ei ole, oppilasmäärät voivat laskea ja koulutus siirtyä pois paikkakunnalta.”