Ensihoidon tehtävät Hus-alueella lisääntyneet – turhia hälytyksiä paljon

Tarpeettomat ensihoidon hälytykset ovat Hus-alueella lisääntyneet.

Kuvateksti
Turhat hälytykset saattavat viivästyttää kriittisesti sairaan potilaan hoidon aloitusta. Kuva: Annika Rauhala

Ensihoidon tehtävät Hus-alueella ovat lisääntyneet huomattavasti kesästä 2021 lähtien. Ensihoito sai yli tuhat tehtävää kuukaudessa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. 

Tehtävät ovat kesä-lokakuun 2021 aikana lisääntyneet kahdeksan prosenttia verrattuna vastaavaan aikaa vuonna 2019. Tämä tarkoittaa noin 1000–1500 tehtävää lisää kuukaudessa.   

"Kasvu ei selity ensihoitoa vaativilla koronapotilailla eikä muutoksilla väestön sairastavuudessa", toteaa ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma

5,2 prosenttia ensihoitotehtävistä oli niin sanottuja tarpeettomia hälytyksiä. 

Kuisman mukaan suuri tarpeettomien hälytysten määrä kuormittaa kiireistä ensihoitoa. Turhat hälytykset saattavat viivästyttää kriittisesti sairaan potilaan hoidon aloitusta. 

"Usein tarpeettomissa hälytyksissä on kyse pienvammoista tai kuumeesta, jotka olisivat itse hoidettavissa, tai kotimittarilla todetusta korkeasta verenpaineesta tai tarkistustehtävistä hoivakoteihin." 

Ensihoito pitää kutsua paikalle hätätilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna. Hätätilanteita ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto. 

"Korkea kuume ei ole henkeä uhkaava hätätilanne."

Äkillisissä ja kiireellistä hoitoa vaativissa terveysongelmissa pitää soittaa Päivystysapuun. Sen numero on 116117.

Päivystysapu ohjaa puhelun 112:een, jos puhelussa ilmenee tarve ensihoitoon.