Entinen asukas vainosi ja loukkasi kunniaa – tehyläiselle 2 000 euroa korvauksia

Syyttäjä nosti syytteen kunnianloukkauksesta. Tehyn lakimies nosti syytteen myös laittomasta uhkauksesta ja vainoamisesta.

Kuvateksti
Kaikkiaan 35 häirintäviestiä 11 kuukaudessa on käräjäoikeuden mukaan vainoamista. Kuva: iStock

Asumispalveluyksikön entisen asukkaan toiminta täytti vainoamisen tunnusmerkit. Näin linjasi Pirkanmaan käräjäoikeus. Entinen asukas lähetti tehyläiselle työntekijälle 35 oikeudetonta sähköpostiviestiä 11 kuukauden aikana.

”Oikeus katsoi, että viestit voi katsoa vainoamistunnusmerkistössä tarkoitetuksi kokonaisuudeksi, joka on omiaan aiheuttamaan pelkoa ja ahdistusta viestien saajassa”, sanoo Tehyn johtava lakimies Matias Nyman.

Nyman toimi tehyläisen avustajana rikosjutussa.

Syyttäjä oli nostanut syytteen, joka koski kolmeen henkilöön kohdistuneita kunnianloukkauksia. Tehyläinen oli yksi heistä. Lisäksi syyttäjä oli nostanut syytteen salassapitorikoksesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta.

Nyman nosti Tehyn jäsenen puolesta syytteet myös laittomasta uhkauksesta ja vainoamisesta.

Käräjäoikeus hyväksyi kaikki kunnianloukkaussyytteet. Tehyn jäsenen kunniaa loukattiin, kun entinen asukas esitti julkisesti valheellista tietoa siitä, kuinka tehyläinen salli erään asukkaan käyttää alkoholia päihteettömässä yksikössä.

Syytetty oli sähköpostitse herjannut, solvannut ja vihjaillut perusteettomasti muun muassa tehyläisen psyykkisestä sairaudesta. Sähköpostit oli lähetetty useille ihmisille.

Syyttäjä oli vaatinut sakkorangaistusta. Koska syytetty tuomittiin myös vainoamisesta, hän sai 45 päivää ehdollista vankeutta. Tehyläinen sai kunnianloukkauksesta 1 200 euron korvauksen ja vainoamisesta 800 euroa kärsimyskorvausta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää:

Hovioikeus: Sairaanhoitajalle korvauksia pahoinpitelystä

Häirintä työpaikalla vei korkeimpaan oikeuteen