Hovioikeus: Sairaanhoitajalle korvauksia pahoinpitelystä – tekijä alentuneesti syyntakeinen

Syyntakeetonkin voi joutua maksamaan korvauksia.

Kuvateksti
Hovioikeus määräsi tekijän maksamaan korvauksia sairaanhoitajalle. Kuva: iStock

Alaikäinen nuori joutuu maksamaan sairaanhoitajalle 2 500 euroa korvauksia kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta. Nuori löi sairaanhoitajaa nyrkillä useamman kerran kasvoihin.

Turun hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion korvausten osalta, mutta jätti alentuneesti syyntakeisen tekijän tuomitsematta sakkorangaistukseen.

Alentunut syyntakeisuus tarkoittaa sitä, että tekijä ei ole tekohetkellä kyennyt jonkin psyykkisen häiriön vuoksi täysin ymmärtämään tekojensa seurauksia tai säätelemään käyttäytymistään.

Käräjäoikeus oli aiemmin todennut tekijän alentuneesti syyntakeiseksi, mutta tuominnut hänelle sakkoa nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä. 

Sairaanhoitajalle oli pahoinpitelystä aiheutunut traumaperäinen stressihäiriö sekä fyysisiä vammoja, kuten lievä aivotärähdys, mustelma silmän alueelle sekä tuntopuutos poskeen.

"Pahoinpitelystä aiheutunut tilapäinen haitta nosti korvaussummaa. Pelkästä kivusta ja särystä tuomitaan matalampia summia", Tehyn johtava lakimies Matias Nyman sanoo.  

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.  

Tehyn oikeuspalvelun lakimies avusti sairaanhoitajaa oikeudessa. 

15.1. klo 9.14 lisätty tieto oikeuspalvelun lakimiehestä.