Häirintä työpaikalla vei korkeimpaan oikeuteen – valheet todettiin törkeäksi kunnianloukkaukseksi

Työpaikkakiusaaminen vei sairaanhoitaja Nina Salon vuosia kestävään oikeusprosessiin.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Nina Salo aikoo esihenkilönä puuttua työpaikkakiusaamiseen heti, jos työntekijä tulee siitä kertomaan. Kuva: Jaakko Martikainen

Sairaanhoitaja Nina Salolla on työnantajille ja johtajille viesti: puuttukaa epäasialliseen käytökseen ja häirintään ajoissa niin, että ne todella loppuvat. Nina tietää, mistä puhuu, sillä osastonhoitajana hän joutui vuosia kestäneen työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Edes korkeimman oikeuden tuomio ei ole lopettanut häirintää täysin.

Tapahtumat saivat alkunsa vuonna 2013, kun vastapuoli ja Nina työskentelivät samalla työpaikalla. Häirintä alkoi huonona käytöksenä, ja lopulta se levisi valheina ja solvauksina sähköposteissa, potilastietojärjestelmässä ja työpaikan ulkopuolella. Nina joutui toistuvasti muun muassa selvittämään toimintaansa eduskunnan oikeusasiamiehelle.

"Mietin edelleen, millainen kuva minusta on muodostunut ulkopuolisille."

Vastapuolen häirintä ja epäasiallinen käytös todettiin kerta toisensa jälkeen sekä työpaikalla että aluehallintoviraston lausunnossa, mutta työnantaja ei Ninan mielestä puuttunut asiaan riittävän voimallisesti. Nina kokee, että työnantajan ja vaihtuneiden esihenkilöiden tuki oli raskaiden vuosien aikana olematon.

"Koen, että työnantaja jätti minut täysin yksin." 

Kun häirintä ei loppunut, Nina joutui pitkälle sairauslomalle, sai rytmi­häiriöitä ja hänellä diagnosoitiin keskivaikea masennus ja traumaperäinen stressi­häiriö. Ninalle kirkastui, että tilanne ei voi jatkua.

"En voinut kumota loputtomiin väitteitä, joiden mukaan olen esimerkiksi jättänyt potilaan heitteille päivänä, jona en ole edes ollut työpaikalla."

Luovuttaminen olisi merkinnyt vääryyden voittoa.

Nina teki poliisille tutkintapyynnön vuonna 2015. Siitä käynnistyi oikeusprosessi, joka kesti viisi vuotta. Työpaikalla ongelmaa oli käsitelty kaksi vuotta.

"Kaikkeen on mennyt valtavasti aikaa, rahaa ja terveyttä."

Nina kävi oikeutta Tehyn oikeus- ja vastuuvakuutuksen turvin. Nykyään tehyläisiä avustavat oikeudenkäynneissä Tehyn oikeuspalvelun lakimiehet.

Oikeudenkäynti alkoi käräjäoikeudessa vuonna 2016. Oikeus hylkäsi syytteet näytön puutteessa, mikä oli Ninalle valtava pettymys. Hänen oli pakko jatkaa hovioikeuteen.

"Luovuttaminen ja työpaikan vaihto olisivat merkinneet vääryyden voittoa."

Hovioikeudessa vuonna 2018 tuomio muuttui täysin: Ninan kunniaa oli loukattu törkeästi ja häntä oli myös vainottu. Hovioikeus määräsi vastapuolelle 60 päivää ehdollista vankeutta ja maksettavaksi tuhansien eurojen korvaukset.

Nina oli joutunut tekemään toisenkin tutkintapyynnön, sillä vastapuoli oli solvannut Ninaa useissa työpaikkahakemuksissaan. Tämä prosessi päättyi käräjäoikeuden lainvoimaiseen tuomioon. Käräjäoikeus määräsi solvaajalle ehdollista vankeutta ja Ninalle tuhansia euroja korvauksia törkeästä kunnianloukkauksesta.

Voittotuomiot antoivat Ninalle voimaa jatkaa.

"En ollut kuvitellut asioita, vaan ne olivat totta ja tapahtuneet."

Lopullinen korkeimman oikeuden tuomio tuli huhtikuussa 2020. Korkein oikeus piti voimassa aiemman hovi­oikeuden tuomion korvaukset ja ­vastapuolen ehdollisen vankeus­rangaistuksen. Vainoamistuomion ­korkein oikeus hylkäsi, koska se katsoi vainoamisen sisältyvän törkeään­ kunnianloukkaukseen. Korkein oikeus totesi, että toiminta muistutti vainoamista.

Ninan parhaita tukia raskaiden vuosien aikana ovat olleet hänen apulaisosastonhoitajansa ja eräs kollega. Heidän kanssaan Nina on voinut ­pohtia, millainen käytös työkavereita kohtaan on normaalia ja ylireagoiko Nina.
Apulaisosastonhoitaja oli mukana, kun Nina meni ihan en­simmäisen ­kerran puhumaan häirinnästä yli­hoitajalle. Työkaverit olivat myös ensimmäisessä oikeudenkäynnissä.
Myös työterveyspsykologi ja psykoterapia ovat olleet Ninalle merkittävänä tukena.

Tavallisesti tarina päättyy viimeistään korkeimman oikeuden ratkaisuun. Nina on kuitenkin vedetty mukaan vastapuolen omiin oikeudenkäynteihin, vaikka poliisi on päättänyt kaiken Ninaan kohdistuneen tutkinnan.
"Toivottavasti koittaa aika, että kaikki on lopullisesti ohi."

Nina on tällä hetkellä perhevapaalla. Alanvaihto käy mielessä usein.

"Varmaa on vain se, että esihenkilönä puutun työpaikkakiusaamiseen heti, jos työntekijä tulee siitä kertomaan."

Törkeä kunnianloukkaus

  • Kunnianloukkauksessa tekijä esittää toisesta henkilöstä perättömiä ja halventavia väitteitä julkisesti.
  • Kunnianloukkaus muuttuu törkeäksi, kun väitteet ovat pitkäkestoisia, toistuvia ja leviävät laajalle.
  • Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja puuttuu epäasialliseen käytökseen ja häirintään.

Julkaistu Tehy-lehdessä 12/2020.