Hyvinvointialueet houkuttelevat hoitajia kesäksi rahalla – porkkanoita tarjolla sekä vakituisille että sijaisille

Vuosiloman perumisesta tai siirtämisestä, joustamisesta tai ylimääräisen vuoron tekemisestä voi saada kertakorvauksen. Kesäsijaisille hyvinvointialueet tarjoavat erilaisia bonuksia.

Kuvateksti
Hyvinvointialueet tarvitsevat kesällä lähes 10 000 sijaista.
Kuva: iStock

Suurin osa hyvinvointialueista tarjoaa tänä kesänä sekä vakituisille työntekijöille että kesäsijaisille erilaisia kertakorvauksia tai muita rahaporkkanoita. Moni hyvinvointialue maksaa kesällä myös korotettuja hälytys- ja kutsurahoja. 

Tehyn järjestöasiantuntijat ovat keränneet tiedot alueiltaan. 

"Suunta on hyvä. Palkka on selvä vetovoimatekijä, ja hyvinvointialueetkin ovat nyt sen huomanneet", sanoo Tehyn edunvalvontapäällikkö Riikka Rapinoja.

Vakituiselle henkilöstölle maksetaan korvauksia esimerkiksi vuosiloman siirtämisestä tai perumisesta sekä vinkkipalkkioita. Sijaiset saavat kesäbonuksia, jos he tekevät riittävän pitkän työsopimuksen.

Esimerkiksi Kanta-Häme maksaa 500 euron kertakorvauksen työntekijälle, joka siirtää yli viisi vuosilomapäivää. 

Pirkanmaan hyvinvointialue maksaa 300 euron vinkkipalkkion alueen ulkopuolelta tulevan sijaisen työsopimuksesta. Työsopimuksen on oltava vähintään neljä viikkoa. Sijainen puolestaan saa palkan päälle neljän viikon työstä 300 euron ja yli kuuden viikon työstä 500 euron kertakorvauksen.

Etelä-Karjala maksaa 1 000 euron vinkkipalkkion, jos uusi työntekijä työskentelee yli puoli vuotta. 

Pohjois-Karjala sitouttaa akuuttiyksiköiden vakituista henkilöstöä 350 euron kertalisällä, joka maksetaan lokakuussa. Yli kolmen kuukauden sijaisuuksiin helmikuussa sitoutuneet saavat työnsuhteen päättyessä 8 tai 10 prosentin kuukausikohtaisen korvauksen. 

Lappi maksaa kesällä korotettuja ilta- ja yölisiä sekä lauantaikorvauksia.

Viisi hyvinvointialuetta ei tämänhetkisen tiedon mukaan maksa kesällä ylimääräisiä korvauksia. Ne ovat Satakunta, Kymenlaakso, Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Itä-Uusimaa. Keski-Suomen hyvinvointialueen mahdolliset porkkanat eivät ole julkisia.