Kuntasektorin nimellisansiot laskivat

Lomarahaleikkaus laski julkisen sektorin palkansaajan nimellisansioita.

Kuvateksti
Palkansaajan ostovoima on heikentynyt. Kuva: iStock

Palkansaajien ansiokehitys on tänä vuonna lähes pysähtynyt. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Palkansaajien nimellisansiot kohosivat yksityisellä sektorilla 0,5 prosenttia vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä. Nimellisansio viittaa palkkaan pelkkänä rahana, eikä se mittaa palkan ostovoimaa.

Valtiolla ja kuntasektorilla nimellisansiot laskivat julkisen sektorin lomarahaleikkauksen vuoksi. Kuntasektorilla lasku oli 1,2 prosenttia ja valtiolla 1,1 prosenttia.

 

Keskimäärin ansiot nousivat 0,1 prosenttia vuoden 2017 toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot laskivat 0,7 prosenttia edellisen vuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Reaaliansio mittaa palkan ostovoimaa.

Säännölliset ansiot ovat kuitenkin nousseet hiukan. Säännöllisen ansion indeksi kuvaa pysyvää ansiomuutosta. Se ei huomioi tulospalkkioita eikä työehtosopimuksiin perustuvia kertaeriä, joten lomarahaleikkaus ei siinä näy. Säännölliset ansiot nousivat vuoden 2017 huhti–kesäkuussa 0,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Yksityisellä sektorilla kasvua oli 0,5 prosenttia, valtiolla 0,3 prosenttia ja kuntasektorilla 0,3 prosenttia.

Kuntasektorilla johtajien ansiot ovat 2010–2016 nousseet 15 prosenttia ja valtiolla 11,9 prosenttia. Nopeinta ansiokehitys on 2010-luvulla ollut yksityisen sektorin johtajilla. Heidän ansionsa ovat nousseet 21,9 prosenttia. Yksityisen sektorin ylin johto ei ole tarkastelussa mukana.

31.8. klo 9.11 lisätty kuvio.