Lastenhoitajien paikalliset palkankorotukset sovittu – Kotkassa ja Turussa korkeimmat korotukset

Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES sisältää useita paikallisesti neuvoteltavia korotuksia.

Kuvateksti
Lastenhoitajan keskimääräinen palkka on korotusten jälkeen noin 2350 euroa.
Kuva: Vilja Harala

Kuntien varhaiskasvatuksen lastenhoitajat saavat paikallisten neuvottelujen päätteeksi palkankorotuksia, jotka vaihtelevat 20 ja 120 euron välillä.

Neuvottelut koskivat viime vuoden paikallisia palkankorotuksia, joista sovittiin vuonna 2022 työehtosopimuksessa.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat ovat suurin tehyläinen ammattiryhmä KVTES:n piirissä. Tehyläisiä on neuvotteluissa edustanut luottamusmies. 

Neuvottelut on käyty paikallisesti jaettavasta 0,7 prosentin järjestelyerästä, jonka kohdentamisen yksi kriteeri on ollut henkilöstöpula. Lisäksi jaossa on ollut palkkauksen kehittämisohjelman mukainen 1,2 prosentin järjestelyerä. Prosentit lasketaan kunnan palkkasummasta. 

Tehyn kyselyn mukaan korkeimmat korotukset on saavutettu Kotkassa ja Turussa. 

Kotkassa lastenhoitajat ovat saaneet 80 tai 120 euron korotuksen. Työn vaativuustasoja on kaksi: alempi taso nousi 80 euroa ja ylempi 120 euroa. 

"Yksi tavoite oli saada tasojen välille enemmän eroa. Nyt ero on 80 euroa entisen 40 euron sijaan", pääluottamusmies Marja-Riitta Mänttäri sanoo.

Tavoitteena oli myös nostaa varhaiskasvatuksen sosionomin palkka samalle tasolle kuin varhaiskasvatuksen opettajan alin palkka.

"Tällä kertaa emme siinä onnistuneet, mutta tavoite pysyy." 

Mänttäri luonnehtii neuvotteluja hyvähenkisiksi.

"Teimme hyvää yhteistyötä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton, SuPerin ja Jukon kanssa."

Turussa lastenhoitajat ovat saaneet 70–100 euron palkankorotukset. Korotuksen suuruus riippuu tehtävän vaativuudesta. Turussa lastenhoitajan työn vaativuustasoja on kolme, ja ylimmän ja alimman tason ero on nyt 80 euroa.

Pääluottamusmies Annaliisa Kalves Turun kaupungilta toteaa, että neuvottelut sujuivat hyvässä yhteistyössä ja sujuvasti. 

"Saimme esimerkiksi tiedot koko palkkasummasta ongelmitta."

Viime vuonna kuntien lastenhoitajat ovat saaneet myös kaksi kertaerää.

467 euron kertaerä on maksettu kaikille kuntien ammattiryhmille, ja 120 euron kertaerä varhaiskasvatuksen lastenhoitajille ja sosionomeille. 

Paikallisesti neuvoteltavia korotuksia on tulossa myös tänä vuonna. Niistä neuvotellaan erikseen.