Luottamusmies: ”Pohjois-Savon hyvinvointialue välttyy lomautuksilta tässä vaiheessa”

Pohjois-Savon hyvinvointialue pyrkii hakemaan säästöjä muutoin kuin lomautuksilla tai irtisanomisilla. Kevään aikana jatkuvat jo vuosi sitten alkaneet yt-neuvottelut, jotka voivat vaikuttaa henkilöstön tehtäviin.

Kuvateksti
Pohjois-Savossa käydään uudet yt-neuvottelut taas ensi keväänä.
Kuva: Jari Liffländer

Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät keskiviikkona 20. joulukuuta. Tehyn varapääluottamusmies Sami Häikiön mukaan työnantaja painotti, että neuvottelut liittyvät talousarvion valmisteluun ja tarkoituksena on etsiä säästöjä henkilöstömenoista.

”Neuvottelujen alkuvaiheessa pääsimme työnantajan kanssa yhteisymmärrykseen, että säästöjä haetaan ensisijaisesti muilla keinoilla kuin suorilla lomautuksilla, irtisanomisilla tai osa-aikaistamisilla.”

Nyt säästöjä haetaan vapaaehtoisilla virka- ja työvapailla, lomarahojen vaihtamisilla, henkilöstön vakinaistamisilla sekä veto- ja pitovoimaa lisäämällä. Myös sairauspoissaoloja pyritään vähentämään eri keinoin ja osatyökykyisten työllistämistä tehostamaan. Tavoitteena on vuokratyövoiman ja ostopalveluiden vähentäminen muun muassa siten, että omaa varahenkilöstön määrä lisätään ja työssäkäyntialueita laajennetaan.

Suunnitelmissa on vähentää työvoimaa eläköitymisen avulla ja siten, ettei määräaikaisia työsuhteita jatketa.

”Tämä kohdistuu lähinnä hallinnollisiin ja asiantuntijatehtäviin. Tehy jätti eriävän mielipiteen, mikä koskee erityispalveluissa vähennettävien ylihoitajien tehtäviä.”

Työnantaja teki esityksen, jolla hakea säästöjä kotihoidon palvelurakenteita muuttamalla. SuPer jätti tähän liittyen eriävän mielipiteen, johon yhtyivät Tehy, JHL ja Jyty.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella jatkuvat ensi kevään vuoden alussa alkaneet palvelutuotantoa koskevat yt-neuvottelut, jotka Sami Häikiön mukaan voivat vaikuttaa henkilöstön tehtävänkuviin.

”Palveluiden organisointia koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättynevät kesäkuun 2024 lopussa.”