Meditaatio laskee verenpainetta

Stressin lisäksi meditaation avulla voi vaikuttaa verenpaineeseen.

Kuvateksti
Meditoidessa rauhoitutaan. Kuva iStock.

Meditaatioharjoitukset voivat tuoreen tutkimuksen mukaan alentaa kohonnutta verenpainetta. Yhdessä elämäntapamuutosten kanssa meditaatio saattaisi helpottaa monia kohonneen verenpaineen kanssa kamppailevia.

Tulokset perustuvat 19 satunnaistetun verenpainetutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä yli 1 600 potilaan tiedoista. Osana tutkimuksia potilaat oli satunnaistettu joko meditaatio- tai verrokkiryhmiin.

Aineistojen perusteella meditoiminen johdonmukaisesti laski potilaiden systolista ja diastolista verenpainetta. Tämä havaittiin sekä tavallisissa verenpainemittauksissa että vuorokausimittauksissa, jotka kuvastavat tavallisia mittauksia paremmin verenpainetasoja.

Transsendenttista meditaatiota käyttäneissä tutkimuksissa havainnot olivat tosin epävarmempia. Se on Maharishi Mahesh Yogin luoma tekniikan, jossa käytetään tietynlaisia äänteitä, mantroja. Meditaatiomenetelmän juuret ovat Intian muinaisessa veda-kulttuurissa. 

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät meditaatiota hyvänä lisäapuna verenpainepotilaista varsinkin niille, joiden verenpaine ei vielä ole kovin korkea. Lääkehoito on silti edelleen tehokkain vaihtoehto suurimmalle osalle potilaista.

Meditoinnin on aiemmissa tutkimuksissa havaittu pienentävän myös joidenkin sydänoireiden vaaraa sekä stressin aiheuttamia vaivoja. Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim