Millariikka Rytkösen esikoiskirja julki: ”Päätin olla täysin auki”

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo toteuttaneensa kirjan kirjoittamisessa pitkäaikaisen haaveensa. Kirjaa hän kuvailee epätyypilliseksi elämäkerraksi.

Kuvateksti
Millariikka kertoo, että teksti alkoi tunkea ulos, kun hän oli lomalla tarponut muutaman päivän Kuusamossa vaaroja ylös ja alas.
Kuva: AJ Savolainen

Esikoisesi julkaistiin huhtikuussa. Miten päädyit kirjoittamaan kirjan?

Olen lukenut aina paljon ja kirjan kirjoittamisesta olen haaveillut varmaan koko ikäni. Ensimmäistä kertaa lausuin haaveen ääneen 20 vuotta sitten. Olin risteyskohdassa: juuri eronnut yh-äiti, pätkätöitä painava kätilö. Kirjoitin jo tuolloin pöytälaatikkoon.

Työtaisteluvuosi 2022 oli poikkeuksellinen. Koko hereilläoloaikani meni töissä. Kun sovinto syntyi lokakuussa, lähdin poikani kanssa Kuusamoon. Kun olin muutaman päivän tarponut vaaroja ylös ja alas, alkoi teksti tunkea ulos. Jonkinmoisen raitisilmamyrkytyksen seurauksena lähetin tekstejä kustantamoon.

Miten löysit aikaa kirjoittamiselle?

Jotkut nollaavat päätä kutoen, toiset salilla, minä kirjoittaen ja lukien. Esikoiskirjani on kirjoitettu viikonloppuisin ja lomalla. Kukaan ei huomannut minun kirjoittavan sitä, eli ainakaan työt eivät kärsineet. Päinvastoin – kirjoittaminen vapauttaa kaistaa muullekin. Kirjoitin kässärin ekan version salaa yhdeksässä kuukaudessa.

Lupaat kertoa kirjassa asioita, joita naistenlehtien haastatteluissa ei kysytä. Mitä ne ovat?

Kuva julkisuuden ihmisistä on lähes poikkeuksetta hyvin kapea. Täysin auki on kaukana perinteisestä elämäkerrasta ja ravistelee lukijaansa pohtimaan ihmisyyttä laajemmin. Saan itseni usein kiinni ajatuksesta, että miksi helvetissä pelkkä ihmisenä oleminen kaikkine säröineen ja tipluineen on niin pelottavaa. Siksi päätin olla täysin auki.

Kuva Millariikka Rytkösen kirjan Täysin auki kannesta.