Päivystyksen siirtyminen oli liikkeenluovutus

Peijaksen terveyskeskuksen siirtyminen Attendolta Husille oli liikkeenluovutus.

Kuvateksti
Hus vastaa nykyään Peijaksen terveyskeskuksen päivystyksestä. Kuvat: Lehtikuva/Sari Gustafsson (iso kuva) ja Heikki Saukkomaa (neliö)

Tehy vei oikeuteen Peijaksen terveyskeskuksen liikkeenluovutusta koskevan erimielisyyden. Vantaan kaupungin Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen palvelut siirtyivät Attendolta Husille vuoden 2016 alussa. Tehyn mielestä kyseessä oli liikkeenluovutus, kun Hus katsoi, ettei näin ole. Tehyn kanta voitti oikeudessa.

– Jälleen yksi voitto. Yhä jaksaa ihmetyttää, miksi etenkin julkinen sektori pyrkii välttämään liikkeenluovutuksiin liittyviä velvollisuuksiaan, sanoo Tehyn lakimies Mirja Kinnunen.

Peijaksen terveyskeskuksen päivystyksen palveluista vastasi Attendo vuosina 2008–2015. Kun sopimus päättyi, Vantaan kaupunki siirsi palvelun tuottamisen Husille. Hus ei katsonut, että kyseessä on liikkeenluovutus, jolloin Attendo joutui irtisanomaan työntekijöitään.

– Katsoimme kuitenkin, että asiassa on tapahtunut liikkeenluovutus eikä työntekijöinä olevia Tehyn jäseniä olisi saanut irtisanoa, korostaa Kinnunen.

Osa tehyläisistä pääsi siirtymään Husin palvelukseen uusina työntekijöinä, mutta pienemmällä palkalla.

Helsingin käräjäoikeus katsoi 8. joulukuuta antamassaan välituomiossa, että kyse oli työsopimuslain 1 luvun 10 pykälässä tarkoitetusta liikkeenluovutuksesta. Käräjäoikeuden mukaan Husille siirtynyt toiminta on käsittänyt tuolloin Peijaksen sairaalassa olleen perusterveydenhuollon kokonaisuuden.

Peijaksen sairaalassa ovat olleet koko ajan käytössä samat päivystyksen tilat, välineet, kalusteet, koneet ja laitteet lukuun ottamatta potilastietojärjestelmää ja osaa ATK-laitteista. Hus on jatkanut keskeytyksettä Attendon aiemmin harjoittamaa toimintaa eli perusterveydenhuollon päivystystä yhdessä Husin erikoissairaanhoidon päivystyksen kanssa.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Rahakorvauksia koskeva riidan osa tulee ratkaistavaksi myöhemmin.

Korjaus 17:18 Peijaksen terveyskeskuksen päivystyksen palveluista vastasi Attendo vuosina 2012–2015. Korjattu vuosina 2008-2015