Potilas heitti tuolilla ja aiheutti hermovamman – hoitajalle 4 000 euron korvaukset

Potilaan terveydentila ei alentanut pahoinpidellyn sairaanhoitajan saamaa korvausta.

Kuvateksti
Teon moitittavuutta lisäsi se, että pahoinpitely kohdistui työtehtävissä olevaan sairaanhoitajaan ilman mitään järjellistä syytä. Kuvan toimipaikka ei liity juttuun. Kuva: Pia Hietamies

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi potilaan hoitajan pahoinpitelystä 50 päiväsakkoon ja 4 000 euron korvauksiin. Lisäksi potilas korvaa oikeudenkäyntikulut.

Potilas oli heittänyt sairaanhoitajaa kaksi kertaa puisella käsinojallisella tuolilla. Hoitaja ehti torjua tuolin käsillään ja hänen kätensä murtui.

Murtuman lisäksi käteen tuli hermovamma, joka esti sairaanhoitajan työnteon yli puolen vuoden ajan. Hän kärsi myös kivuista.

Teon moitittavuutta lisäsi se, että teko kohdistui työtehtävissä olevaan sairaanhoitajaan ilman mitään järjellistä syytä.

Tekijä oli mielenterveyspotilas ja hän haki terveydentilansa vuoksi korvauksen kohtuullistamista. Sitä käräjäoikeus ei myöntänyt.

Perusteluna oli, että teon kohteena oli yksityishenkilö ja pahoinpitely on merkinnyt hänelle varsin pitkäkestoista konkreettista haittaa ja työkyvyttömyyttä. Näyttö tekijän terveydentilan vaikutuksesta jäi vähäiseksi eikä todistusta alentuneesta syyntakeisuudesta esitetty.

Tuomio on lainvoimainen. Sairaanhoitajaa auttoi Tehyn oikeuspalvelu.