Raskas ammatti sittenkin – New York maksaa sairaanhoitajilleen korvauksia syrjinnästä

Kaupunki kieltäytyi määrittelemästä sairaanhoitajan ammattia fyysisesti raskaaksi, mikä eväsi sairaanhoitajilta alemman eläkeiän.

Kuvateksti
New Yorkin kaupunki joutui myöntämään, että sairaanhoitajan työ on fyysisesti raskasta. Kuva: iStock

Noin 1 600 New Yorkin kaupungin julkisissa sairaaloissa työskentelevää sairaanhoitajaa saa korvauksia sukupuoleen perustuneesta syrjinnästä. Korvaussumma on yhteensä lähes 21 miljoonaa dollaria. Yksittäisen sairaanhoitajan saama summa vaihtelee The New York Timesin mukaan 1 00099 000 dollarin välillä. 

Kaupungilla on fyysisesti raskaiden ammattien lista. Sillä on lueteltu noin 380 miesvaltaista ammattia, kuten muurari ja mekaanikko. Näiden ammattien edustajat ovat voineet jäädä eläkkeelle 50 vuotta täytettyään, jos palvelusvuosia on kertynyt vähintään 25.

Korvaus maksetaan 1 665 sairaanhoitajalle, jotka kaupunki on palkannut vuosina 1965–2012. Ohjelmaan ei ole otettu uusia työntekijöitä vuoden 2012 jälkeen. 

Sairaanhoitajien paikallinen ammattiliitto New York State Nurses Association (NYSNA) on vuodesta 2004 lähtien toistuvasti vaatinut, että sairaanhoitajan ja kätilön ammatit on fyysisesti raskaina lisättävä listalle, mutta kaupunki on kieltäytynyt. Sairaanhoitajat ovat jääneet eläkkeelle 55–62-vuotiaina. NYSNAn jäsenistä 95 prosenttia on naisia.

Vuonna 2008 neljä sairaanhoitajaa ja NYSNA valittivat sukupuoleen kohdistuvasta syrjinnästä liittovaltion työsyrjintäviranomaiselle.

Viranomainen määritteli 2010 sairaanhoitajan ja kätilön työn fyysisesti raskaaksi ja perusteli päätöstä sillä, että he ovat jatkuvasti jalkojensa päällä ja työhön kuuluu paljon erilaista nostamista. Lisäksi sairaanhoitajat altistuvat työssään muun muassa tartunnoille ja kohtaavat työperäistä väkivaltaa.

Oikeusministeriön virkamiehet ja liiton edustajat neuvottelivat asiasta kaupungin kanssa seitsemän vuoden ajan.

When we organize, we win! Kudos to the @NYCHealthSystem @nynurses RNs who have spent so much time fighting for this settlement. $20.6 million for hundreds of RNs, because we know that nursing is "physically taxing."@NYSAFLCIO @NationalNurses @MassNurses https://t.co/XmaxGt4Aqb

— NYSNA (@nynurses) 18. heinäkuuta 2018