Rovaniemi kärsii hoitajapulasta – kaupunki perustamassa 20 uutta sote-alan vakivirkaa

Pääluottamusmies pelkää, että kaupunki ei katso tarpeeksi kauas. Hoitajapula on jo nyt järkyttävä ja se tuskin helpottuu, ellei pitovoimaa lisätä kaikin keinoin.

Kuvateksti
Hoitajista on pulaa koko Lapin alueella. Kuva: Petri Blomqvist

Rovaniemen kaupunki on perustamassa 20 uutta vakituista sote-alan virkaa. Hyvinvointilautakunta päätti tästä eilen. Kaikki uudet virat eivät ole hoitotyöntekijöille, vaan joukossa on esimerkiksi kaksi hammaslääkäriä ja neljä sosiaalityöntekijää.

Tehyn pääluottamusmies Risto Sainio pitää vakinaistamista hyvänä signaalina, mutta tilannetta se ei ratkaise.

Varsinkin Rovaniemen kolmen terveysaseman avovastaanotoilla on kärsitty pahasta hoitajapulasta. Puhelinpalvelu on ruuhkautunut, ja kaupunkilaisia on kehotettu ottamaan yhteyttä terveysasemille vain välttämättömästä syystä.

”Osasyy on korona. Jäljitys ja rokottaminen on vienyt työaikaa pois muulta. Hoitajat ovat joustaneet paljon, sanoisin, että liikaa ja oma hyvinvointi on unohtunut.”

Hoitajia on myös lähtenyt pois. 35 työntekijästä irtisanoutunut on ainakin seitsemän.

”Kaupunki antoi niin sanottuna koronakorvauksena 100 euroa hyvinvointipassiin, mutta se annettiin kaikille työntekijöille. Koronapotilaiden kanssa työskenteleviä ei erityisesti huomioitu, mikä tietysti harmitti”, Sainio sanoo.

Kaupunki ei myöskään suostunut maksamaan pääluottamusmiesten esittämää erilliskorvausta lauantain rokotuspäivästä, vaan osti rokottamisen ulkoa.

”Rovaniemellä ei katsota tarpeeksi kauas. Pelkään, että hoitajapulaan herätään liian myöhään.”

Hätäavuksi terveysasemille ostetaan nyt myös Terveystalolta pikapolipalvelua.

Hälytysrahasta neuvotellaan monin paikoin, myös Rovaniemellä.

”Hälytysraha on ollut jaksotyötä tekeville nyt hyvä eli 150 euroa, mutta kaikkia se ei ole koskenut. Sen jatkosta aletaan ensi viikolla neuvotella.”

Hoitajista on pulaa koko Lapin alueella, arvioi Tehyn järjestöasiantuntija Erja Korteniemi-Poikela.

”Hoitajapula on levähtänyt käsiin tänä kesänä eikä tilanne ole syksyn tullen rauhoittunut."