Säteilylain uudistus jäi soten jalkoihin

Röntgenhoitajan vastuu kasvaa uuden säteilylain myötä.

Kuvateksti
Uusia taitoja tarvitaan esimerkiksi nilkka- ja käsivammojen kuvantamisessa. Kuva: iStock

Säteilylain käsittely eduskunnassa ei ole edennyt suunnitellulla tavalla, sillä lainsäädäntöelimen aikaa on mennyt sote-uudistuksen valmisteluun. Laki oli tarkoitus saada voimaa heinäkuun alussa.

– Näillä näkymin laki on menossa perustuslakivaliokunnan käsittelyyn syysistuntokauden alussa ja astunee voimaan vuodenvaihteessa, sanoo toiminnanjohtaja Päivi Wood Suomen Röntgenhoitajaliitosta.

Röntgenhoitajasta voi säteilylain uudistuksen myötä tulla peruskuvantamisessa säteilyturvallisuudesta vastaava (STV). Tällä hetkellä tehtävää on voinut hoitaa lääkäri tai sairaalafysiikko. Röntgenhoitaja tarvitsee tehtävään lisäkoulutuksen. STV:n tehtävään kuuluu esimerkiksi riskien tunnistaminen ja turvallisuuskulttuurin ylläpito työpaikalla.

Tehyn lakimies Vappu Okkeri muistuttaa, ettei kenenkään pidä ryhtyä tekemään säteilyturvallisuudesta vastaavan tehtäviä ennen kuin tehtäväsiirrosta ja maksettavasta korvauksesta on työpaikalla sovittu.

Uuden lain myötä röntgenhoitajan rooli natiivitutkimusten oikeutusarvioinnissa, suorittamisessa ja tulkinnassa kasvaa. Natiiviröntgenkuvia otetaan tyypillisesti silloin, kun potilas on joutunut tapaturmaan. Röntgenhoitajaopiskelijat saavat tarvittavat valmiudet tulevaisuudessa jo peruskoulutuksessa, sillä osa ammattikorkeakouluista on ottamassa uudet vaatimukset huomioon opetuksessa.

Jo työelämässä olevien koulutuksesta huolehtii Suomen Röntgenhoitajaliitto, joka on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö. 

Tehy järjestää yhdessä Suomen Röntgenhoitajaliiton kanssa aiheeseen liittyviä Oikeutetusti-nimellä kulkevia teemailtoja ensi syksynä yhteensä 16 paikkakunnalla eri puolella Suomessa. Tilaisuudet ovat on avoimia kaikille röntgenhoitajille ja ammattiin opiskeleville.