Synnytykset saavat jatkua Oulaskankaan sairaalassa

Tehyn pääluottamusmies pitää hyvänä synnytysten jatkamista Oulaskankaan sairaalassa.

Kuvateksti
Synnytykset Oulaskankaan sairaalassa jatkuvat ainakin vuoden 2021 loppuun. Kuva: iStock

Oulaskankaan sairaalan synnytysten piti loppua, mutta näin ei vielä tapahdu.

– Olemme äärettömän tyytyväisiä, kuvailee Tehyn pääluottamusmies Juha Honkakoski jäsenistön tuntemuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle poikkeusluvan synnytysten jatkamiselle Oulaskankaan sairaalassa.

Sairaala voi jatkaa synnytystoimintaa vuoden 2021 loppuun asti.

– Tämä antaa riittävästi aikaa mahdollisen soten valmistumiseen, jolloin tilanne pitää arvioida uudelleen. Sairaanhoitopiiriin on myös valmistumassa uusi naisten- ja lastensairaala.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa täytyy hoitaa vähintään noin tuhat synnytystä vuodessa. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin myöntää poikkeusluvan synnytysten määrälle, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi.

Oulaskankaan sairaalan synnytysten määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta synnytyksiä oli vuonna 2017 ennakkotiedon mukaan edelleen 864.

Ministeriön mukaan poikkeusluvan myöntämistä puoltavat alueen pitkät välimatkat, suhteellisen suuri synnyttäjien määrä sekä se, että alueella on enemmän monisynnyttäjiä kuin muualla Suomessa.

Lisäksi sairaalassa on riittävä määrä tarvittavaa henkilökuntaa, tilat, välineet ja laitteet sekä nopeasti saatavilla synnytyksiin ja anestesiologiaan perehtyneitä lääkäreitä. Näiden kohentuneiden laatutekijöiden on arvioitu täyttävän korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaiset edellytykset.

Pohjois-Pohjanmaa on Suomen korkeimman syntyvyyden aluetta, jossa asuu Suomen nuorin väestö.