Tehy: Potilasturvallisuus työnantajan vastuulla

Hoitajapulaa on paikattu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa pyytämällä henkilöstöä ylimääräisiin vuoroihin. Päivystyksen hoitajat eivät enää suostu tähän.

Kuvateksti
Kysin päivystyksen hoitohenkilöstö on kannellut potilasturvallisuudesta aluehallintovirastoon. Kuva: Lehtikuva

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen hoitohenkilöstö katsoo, että ruuhkat ja henkilöstön riittämättömyys ovat johtaneet potilasturvallisuuden vaarantumiseen. Hoitohenkilöstö on kannellut tilanteesta Itä-Suomen aluehallintovirastoon (avi) kirjelmöityään ensin asiasta sairaalan johdolle.

Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen muistuttaa, että terveydenhuollon ammattilaisella on vastuu omasta työstään ja työnantajan puolestaan tulee kuulla henkilöstöä. Jos hoitajalle tulee huoli potilasturvallisuudesta, tämän kuuluu ilmoittaa siitä esimiehelleen.

– Ammatti velvoittaa. Terveydenhuollon ammattilainen on velvollinen tekemään vaikka kantelun viranomaisille.

Hoitajapulaa on Kysissä yleensä paikattu siten, että äkillisesti sairastuneiden hoitajien tilalle on pyydetty muuta henkilöstöä tekemään ylimääräisiä vuoroja. Keväästä alkaen päivystyksen hoitohenkilöstö ei ole enää suostunut tähän.

– Ei voi olla jatkuva ratkaisu, että henkilöstö aina joustaa. Se johtaa henkilöstön uupumiseen. Työnantajalla on viimesijainen vastuu potilasturvallisuudesta ja henkilöstön jaksamisesta.

Aluehallintovirasto tutustuu päivystyksen toimintaan elokuussa.