Tehyläiset näyttivät, mitä tuumivat hallituksen kaavailemista heikennyksistä: ”Sopii yrittää, täältä pesee”

Pippurinen joukko tehyläisiä osoitti mieltään keskiviikkoiltana Helsingissä.

Kuvateksti
Hallitusohjelma sai sapiskaa, kun tehyläiset marssivat puheenjohtajansa Millariikka Rytkösen johdolla Helsingissä.
Kuva: Jukka Rapo

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen puhui Helsingin Rautatientorilla väkijoukolle hallitusohjelma kourassaan.

”Nostan täältä pari juttua. Pääministeri Petteri Orpo on muun muassa ajatellut, että pidetäänpä hoitajat ikuisessa palkkakuopassa. Viennin pojat määrittävät meidän palkat. Eikö ole härskiä?”

Muita Rytkösen nostamia epäkohtia olivat muun muassa lakko-oikeuden rajoittaminen, ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus, aikuiskoulutustuen lakkautus ja vuoden määräaikaisuuksien salliminen ilman syytä.

”Arvon Petteri Orpo. Te olette nähnyt, mihin me pystymme. Sopii yrittää, täältä pesee”, totesi Millariikka Rytkönen.

Tiina Tuomi Helsingistä ja Riitta Rusanen Espoosta tulivat mielenosoitukseen yhdessä. Pitkään alalla työskennelleet hoitajat ovat nähneet terveydenhuollon hiljalleen rapautuvan.

”Tuntuu, että terveydenhuolto on nyt oikeasti romuttumassa. Hoidontarpeenarviointiin soittaa vanhuksia, jotka ovat niin kivuissaan, että päätyvät ottamaan lainaa lonkkaleikkaukseen, koska eivät sinne muuten pääse”, Riitta sanoo.

Tiinan kaveri on lähtenyt töihin Norjaan ja saa kaksinkertaista palkkaa.

”Rekryfirmoille on varaa maksaa, mutta hoitajien palkat eivät nouse. Ei ole ihme, että se sapettaa vakkareita. Hoitajapula on paha, ja hoitoa on entistä vaikeampi saada.”

Sosionomiopiskelija Valentina Vihonen Diakista osoitti mieltään, koska hallituksen suunnittelemat säästöt hiertävät.

”Mietin, saanko opintoni loppuun, jos leikkaukset toteutuvat. Pääsenkö auttamaan ihmisiä, se on sitä mitä haluaisin tehdä. Opettaja päästi meidät lähtemään aiemmin, jotta ehdimme mielenosoitukseen. Hän ymmärsi hyvin, miksi halusimme tulla tänne.”

”Bye bye sote-ala, tätä haluaa hallitus. Hallitus hallitus, nyt riittää jallitus”, kaikuivat huudot, kun mielenosoittajat marssivat Eduskuntatalolle.

Valentina tapasi marssilla Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin. ”Hän pysähtyi kysymään, miksi osoitamme mieltä. Minä sitten selitin, vaikka luulen, että huudot ja kyltit puhuivat myös puolestaan.”