Tehyn pääluottamusmies Pohjanmaan hyvinvointialueen palkanmaksun vaikeuksista: "Ongelmat eivät ole poistuneet"

Alkuvuodesta vaivanneet puutteet on korjattu, mutta uusia ongelmia on ilmennyt. Palkanmaksuongelmien keskellä Tehyn pääluottamusmies pitää erityisen hyvänä sitä, että työnantaja on perustanut 300 uutta toimea, joilla vähentää tuntityöläisten tarvetta.

Kuvateksti
Pohjanmaalla palkanmaksu on takkuillut.
Kuva: Lehtikuva

Ongelmat Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän työntekijöiden palkoissa jatkuvat. Epäkohta ilmeni ensimmäisen kerran tammikuussa.

”Ongelmat eivät ole poistuneet vaan päivittäin luottamusmiehet saavat soittoja väärin maksetuista palkoista. Myös lomapäiviä puuttuu kirjanpidosta”, kertoo Tehyn pääluottamusmies Kim Yli-Pelkola.

Syynä on ollut uuden hyvinvointialueen järjestäytyminen. Uuden kuntayhtymän palkanmaksussa tarvittavien tietojen toimittamisessa luovuttavilta organisaatioilta on ollut vaikeuksia ja puutteita.

”Olemme joutuneet negatiiviseen kehään. Esihenkilöt ovat väsyneitä ja turhautuneita. En jaksa vielä uskoa nopeaan ratkaisuun.”

Hyvinvointialueen kuntayhtymän johtaja Marina Kinnunen näkee asian valoisampana. Hänen mukaansa ongelma on johtunut osin siitä, että hr-yksikköön ei siirretty tarpeeksi henkilökuntaa suhteessa siirrettyyn henkilökuntaan. Ratkaisua on haettu muun muassa sillä, että kuntayhtymän henkilöstöhallintoon on palkattu lisää väkeä. Sama koskee in-house -yhtiötä, joka hoitaa osan prosessista.

"Suurin osa alkuvuoden ongelmista on selätetty, mutta esimerkiksi lomaoikeuksien selvittelyssä on vielä ongelmia in-house -yhtiöllä ja tuntilistalaisten palkanmaksuprosessissa on edelleen kehittämistä. Isossa organisaatiossa virheiltä ei voi välttyä jatkossakaan, mutta ne voidaan korjata.”

Uudet sote-alueet aloittavat toden teolla vuoden 2023 alussa. Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä varautuu uudistukseen muun muassa sillä, että se avaa 300 uutta toimea. Niistä noin sata on sairaanhoitajan ja sata lähihoitajan paikkoja.

”Tämä on erittäin positiivista. Hakijoita on melkein yhtä paljon. Vakituiset paikat tulevat korvaamaan tuntityöläisten tarvetta esimerkiksi sijaisjärjestelyissä", sanoo pääluottamusmies Kim Yli-Pelkola.

Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää vuoden 2022 alusta lähtien sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon alueellaan.

Palkanmaksussa vaikeuksia Pohjanmaan uudella hyvinvointialueella