Terkkari on tärkeä tietolähde seksiasioissa

Kumita-kampanja jakaa kondomin ja tietoa jokaiselle 8.-luokkalaiselle.

Kuvateksti
Oikein käytettynä kondomi ehkäisee seksitaudeilta. Kuva iStock.

Yläkoulujen terveydenhoitajilla on tärkeä rooli nuorten seksuaalikasvatuksessa. Kumita-kampanja on lähettänyt 65 000 kahdeksasluokkalaiselle kondomin ja pienen tietovihkon. Kondomi jaetaan nuorille joko 8. luokan terveystarkastuksen tai terveystiedon tunnin yhteydessä.

Kampanjan tavoitteena on madaltaa kynnystä antaa nuorelle tietoa ja seksuaalikasvatusta. Pelkkä kondomin saaminen ei riitä kartuttamaan nuoren tieto- ja taitovarantoa seksiasioissa, vaan nuori tarvitsee myös yksilöllistä apua ja tukea oman kehitykseensä ja seksuaalisuutensa käsittelyyn.

Tutkimusten mukaan valveutunut ja itseään kunnioittava nuori käyttää ehkäisyä, jos siihen annetaan mahdollisuus. Maksuttomaan ehkäisyyn panostavissa kunnissa nuorten raskaudet, seksitautiluvut ja julkisen terveydenhuollon kulut ovat laskeneet.

– Ehkäisyä käyttävät vähiten he, jotka sitä eniten tarvitsevat, eli heikommassa sosiaalisessa ja taloudellisessa tilanteessa elävät nuoret. Peruskoulussa nuoret ovat keskenään tasa-arvoisessa asemassa. Siksi oikea-aikainen, koulussa toteutettava kondomikampanja toimii, korostaa Väestöliiton kehityspäällikkö Tuulia Råmark.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman Kumita-kampanjan toteuttavat Väestöliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kampanja kertoo myönteisellä tavalla nuorille kondomin käytöstä seksitautien ehkäisymenetelmänä.

Kumita.fi-sivusto palvelee nuoria käyttäjiä eri kielillä.