Terveydenhuolto työllistää

Terveyspalveluihin syntyi viime vuonna noin uutta 10 000 työpaikkaa.

Kuvateksti
Julkinen terveydenhuolto on hakenut uusia työntekijöitä korvatakseen poistumaa. Kuva Annika Rauhala

Suomessa syntyi uusia työpaikkoja vuonna 2015 arviolta 216 000, mikä on 17 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusia työpaikkoja syntyi erityisesti kasvuhakuisiin yrityksiin. Työpaikkoja kuitenkin hävisi enemmän kuin niitä syntyi, ja kokonaistyöllisyys laski kymmenellä tuhannella vuonna 2015. 

Eniten työllisyys on kasvanut terveyspalveluissa, jonne syntyi noin 10 000 työpaikkaa. Työpaikkoja on puolestaan vähentynyt eniten sosiaalihuollon laitospalveluista, tukku- ja vähittäiskaupassa sekä moottoriajoneuvojen korjauksessa. 

Sekä työvoiman ulkopuolisten, työttömien että opiskelijoiden palkkaaminen uuteen työpaikkaan oli suhteellisesti todennäköisempää kuin työssä olevan. Uusista työpaikoista noin kolme neljästä oli kokoaikaisia.

Sosiaali- ja terveysalan toimipaikoista lähes 70 prosenttia haki uusia työntekijöitä, mutta julkisella puolella rekrytointi painottui työvoiman poistuman korvaamiseen.  

– Lisähenkilöstön tarve julkisella sektorilla on kuitenkin ollut pieni. Työntekijöitä on haettu sijaisuuksiin ja eläkkeelle jääneiden tilalle, erikoissuunnittelija Tallamaria Maunu työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo. 

Uusien työpaikkojen syntyminen ja vanhojen häviäminen on osa talouden rakenteiden uudistumista ja tuottavuuden kasvua.

Tiedot selviävät työ- ja elinkeinoministeriön Minne uudet työpaikat syntyivät vuonna 2015 -analyysista.

Otsikkoa muokattu 17.6. klo 13.10