Työnantaja ketjutti työsuhteita – hoitaja saa 26000 euroa

Laboratoriohoitajalla oli 41 määräaikaista työsopimusta viiden vuoden sisällä.

Kuvateksti
Käräjäoikeus katsoi laboratoriohoitajan työsuhteiden ketjutuksen laittomaksi. Kuva: Pasi Leino

Laboratoriohoitaja saa korvauksena työsuhteen perusteettomasta päättämisestä yli 26000 euroa, joka vastaa kymmenen kuukauden palkkaa.

Oulun käräjäoikeus totesi, että hoitajan kanssa oli tehty lukuisia peräkkäisiä määräaikaisia työsopimuksia pitkän ajan kuluessa. Käräjäoikeus katsoi ketjutuksen laittomaksi, koska työnantajalla oli pysyvä työvoiman tarve.

Laboratoriohoitajalla oli ollut jopa 41 määräaikaista työsuhdetta viiden vuoden sisällä. Lopulta määräaikaisuutta ei enää jatkettu.

– Määräaikaiselle työsopimukselle on oltava aina perusteltu syy eikä työnantajalla saa olla pysyvää työvoiman tarvetta. Ketjutus voi olla laiton pysyvän työvoiman tarpeen perusteella, vaikka jokaiselle määräaikaiselle työsopimukselle löytyykin työsopimuslain vaatima perusteltu syy, Tehyn lakimies Niina Nurminen kommentoi.

Oulun käräjäoikeus katsoi, että työsuhteen päättämiselle ei ole esitetty irtisanomisperustetta ja näin ollen se oli perusteeton. Lisäksi työnantaja, NordLab on velvoitettu korvaamaan hoitajan oikeudenkäyntikulut.

Tuomio ei ole lainvoimainen.