Har du svårt att låta bli att tänka på jobbet? Koncentrera dig till exempel på krävande stickmönster eller svåra steg på dansgolvet, lyder psykologens råd.

Vid återhämtning lönar det sig att koncentrera sig på sex saker, tipsar psykolog Anniina Virtanen.

1. Under återhämtning är jobbfrågorna kvar på jobbet

I synnerhet det som är tråkigt och känns tungt har en benägenhet att följa med hem från jobbet. Medveten koncentration kan hjälpa en att glömma sådant. Rikta hela din uppmärksamhet på nuet, det du gör, om det så är att sätta disk i diskmaskinen eller lyssna på en ljudbok. När du lyckas koncentrera dig räcker tankekapaciteten inte till för arbetsfrågor och själen får vila.

Reservera egen tid för bekymren. Bestäm att du viker en kvart efter arbetsskiftet för att tänka på det som bekymrar dig och stäng sedan bekymmermottagningen för dagen. På det sättet övar du dig att ta itu med bekymren under begränsad tid.

Gör sådant som skiljer sig från arbetet så mycket som möjligt. Ett krävande stickmönster eller piruetter på dansgolvet, en intressant bok eller ett djupsinnigt samtal med vänner hindrar tankarna att slinka tillbaka till jobbet.

2. Avslappning ger kropp och själ ro

När kroppen slappnar av får också själen ofta ro, för det krävs inte alltid fysisk och mental ansträngning. Lugn motion, som skogspromenader, skidåkning i lugn takt eller yoga kan göra en lugn. Att koncentrera sig på andningen är ett enkelt sätt att lugna ner kropp och själ.

3. Gör det du vill, bli du med dig själv

Kom ihåg att ta dig egen tid! Fritiden ger dig rekreation när du kan påverka dina tider och har möjlighet att göra det som är viktigt för dig.

Jäktet i en barnfamilj och ansvaret att ta hand om gamla föräldrar minskar betydligt den tid man har för egen del, men lite tid innebär inte nödvändigtvis omåttlig belastning om du kan följa egna värderingar. Det igen kräver att du känner efter när du vill säga ”nej” och när ett ”ja” är rätt. När du har lite tid för dig själv är stunderna av återhämtning kanske korta, men desto viktigare. Lyckan kan gömma sig just i dem.

4. Nya färdigheter vidgar vyerna

Jag lärde mig ju! Lyckades trots allt! Att lära sig nya saker och utmana sig själv i fritidssysselsättningar kräver ansträngning, men att behärska nya saker ger kraft.  Samtidigt glömmer man resten av världen och tiden flyger i väg. Det behöver inte vara så krångligt att pröva på något nytt: man kan testa nya recept hemma och leta rätt på lite mer krävande terräng under motionsrundan. 

Studier i anslutning till arbetet och den egna branschen kan kräva mera energi än de ger, särskilt om du redan tyngs av arbete. Men om jobbet känns tråkigt kan studier ladda batterierna och öppna upp för intressantare uppgifter.

5. Meningsfullhet anger viktighetsordningen

När det också finns annat än arbete som gör livet meningsfullt, så verkar motgångar på arbetsplatsen inte så stora. Det meningsfulla känner man igen på att det får en att känna sig betydelsefull och väcker fina minnen. Då är det viktigare att göra saker än att tänka på slutresultat och andra människors reaktioner. Många upplever sådant som meningsfullt som man gör för andra människor, djur eller för naturen.

6. Gemenskap ökar trygghetskänslan

Givande människorelationer som är känslomässigt tillfredsställande är kanske bäst när det gäller återhämtning från arbete. Å andra sidan kan relationer också vara ansträngande. En relation som ger styrka är ömsesidig. I en sådan känner man sig trygg och har möjlighet att uppleva äkta kontakt och samhörighet. Båda parter kan låta alla sina särdrag och känslor synas utan rädsla för att den andra utnyttjar dem.

Sex viktiga saker

Psykolog Anniina Virtanen, som specialiserat sig på psykologisk återhämtning, tipsar om Dramma-modellen för återhämtning, Den har utvecklats som ett redskap för forskare i USA, men är till hjälp också när man funderar över sina egna metoder för återhämtning.

I Dramma står varje bokstav för en återhämtningsfaktor:

1. att frigöra sig från jobbet (Detachment),

2. avslappning (Relaxation),

3. autonomi (Autonomy),

4. färdighet (Mastery),

5. meningsfullhet (Meaning) och

6. gemenskap (Affiliation).

”Varje del behöver man inte nödvändigtvis tänka på varje dag eller ens varje vecka, men målsättningen är att belastning och resurser i det långa loppet är i balans,” säger Virtanen.

Hur viktiga de olika faktorerna är varierar i olika skeden av livet. Vid hård belastning har man mer nytta av avslappning än av nya, krävande hobbyer.

Källa: Anniina Virtanens bok: Psykologinen palautuminen, Tuuma 2021.

Artikeln publicerades i nr 11/2021 av Tehy-tidningen. Du kan läsa hela tidningen på svenska här.