Mainio – Jan Holmberg

5 asiaa, joita sisukas hoitaja ei tee

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Sisukas hoitaja tietää rajansa ja käyttää sisukkuutta hoitotyössä työkaluna. Se syntyy heikkouden, herkkyyden ja pitkäjänteisyyden kokemuksista. Myös sinnikkyydestä, itseensä tutustumisesta ja periksiantamattomuudesta – tiettyyn rajaan saakka.

Sisukkaan hoitajan ajatellaan hoitavan veren maku suussa ja hampaat irvessä mitä tahansa. Usein sen arvellaan sisältävän tottumista hoitotyössä vereen, suolenpätkiin ja väkivallalla uhkailuun. Voi sisukkuutta määritellä niinkin, mutta se on myös paljon muuta. Esimerkiksi asioita, joita sisukas hoitaja ei tee.

1. Sisukas hoitaja ei hukkaa aikaansa

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Sisukas hoitaja ei hukkaa aikaansa hoitotyössä valittamalla asioista, joille ei voi tehdä mitään. Hän keskittyy työssään siihen, mihin voi vaikuttaa. Mahdottomilta tuntuvien asioiden ja muutosten edessä hänellä on kyky tutkia itseään ja ympäristöään positiivisella tavalla. Hän muuttaa omaa asennettaan ja toimii hoitotyössä mahdollisimman luovasti, mutta tarkasti.

Sisukas hoitaja haluaa olla osa hoitotyössä ja työpaikalla tehtäviä ratkaisuja, vaikka se vatii aikaa. Hän voi myös vaihtaa työpaikan parempaan, koska uskoo löytävänsä sisukkuudellaan aina töitä jostain. Siksi hänen ei nähdä hoitotyössä lamaantuvan ja jumiutuvan mahdottoman edessä niin pitkään, että hänen sisukkuutensa murtuisi.

 

2. Ei jumitu kateuteen

Sisukas hoitaja ei ole työyhteisössä kateellinen. Hän on valmis tekemään sinnikkäästi töitä menestyksensä eteen. Hän ajattelee olevansa oman onnensa seppä ja treenaa hoitotyötä, kunnes onnistuu tavoitteissaan. Myönteisen itselleen puhumisen vuoksi hänellä on harvoin tarvetta tai aikaa olla kateellinen muiden hoitotaidoista.

Sisukkaalla hoitajalla on sen sijaan kyky kääntää kateus ensin ihmettelyksi ja sitten ihailuksi. Silloin kateuden kohteista tulee hoitotyössä oppimistavoitteita. Niitä kohti sisukas pyrkii, koska hän luottaa itseensä, vaikka muut hänen kykyjään epäilisivät.

 

3. Ei ole itselleen armoton

Sisukas hoitaja ei ole itseään tai muita kohtaan armoton. Hoitotyössä Mikä ei tapa, se vahvistaa -sanonta ei pidä aina paikkaansa. Viisas sisukkuus on yrittämistä ja onnistumista. Mutta vain niin kauan, kun sitä ei tehdä esimerkiksi itsearvostuksen, terveyden, työilmapiirin tai potilaan kustannuksella.

Joustava sisukkuus on hoitajan työväline, jollei hän riko itseään, muita tai asioita ympärillään. Se, ettei sisukas ole tuhoavan armoton itselleen ja muille, on eettisyyttä ja viisasta lempeyttä hoitotyössä.

 

4. Ei pyri miellyttämään turhaan

Sisukkaan hoitajan ei tarvitse miellyttää työkavereitaan. Hänellä ei ole tarvetta liittoutua kuppikuntiin, pitää hovia tai lempipotilaita työpaikalla. Riittää, että hän tulee hoitotyössä toimeen mahdollisimman monen ihmisen kanssa. Siitä sisukkuus pitää ihmissuhteissa usein huolen.

Sisukas osaa olla sitkeästi ja tarpeen mukaan hiljaa, avata suunsa oikeassa paikassa, neuvotella sitkeästi ja kantaa reilusti oman osansa hoitotiimin työskentelystä. Hän ei ole työpaikan kynnysmatto tai kampita työkavereita. Hän keskittyy sitkeästi tekemään hoitotyötä ilman tarvetta tulla erityislaatuisella tavalla pidetyksi.

 

5. Ei yritä pärjätä yksin

Sisukas hoitaja tietää, ettei pärjää ilman apua. Hän tuntee vahvuutensa ja yksinäisyytensä rajat. Sisukas huoltaa periksiantamattomasti omaa kehoaan ja mieltään ajoissa. Hän ei halua sisukkuudesta kahlitsevaa, ainoaa tai pakonomaista muottia itselleen. Siksi häntä ei huoleta ostaa itselleen tarvittaessa salikorttia, hemmottelulomia, terapiakäyntejä tai pyytää apua.

Sisukas ihminen ymmärtää, että hänen on viipyiltävä elämässään ja omissa tunteissaan. Näin hän on ajoittain itseään arvostavasti heikoilla, mistä sisukkuus saa voimansa. Vain siten hän voi olla potilaan rinnalla hoitotyössä riittävän sisukas ja samalla tunteva ja ymmärtävä.

Lue myös: Koronakriisi ei heti katoa hoitoalalta

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset