Mainio – Jan Holmberg

Haluamme molemmat: hyvän palkan ja hyvät työolot

Kuvateksti
Kuva: Canva

Törmään yhä useammin kestopuheenaiheisiin. Hoitajan työ on raskasta, palkka matala, työolot huonot ja johtaminen sakkaa. Koronakriisi on kurittanut hoitajia, hoidettavien jonot kasvavat ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta on huutava pula. Sote-uudistuskin pitäisi koronakaaoksen keskellä viedä maaliin.

Näissä keskusteluissa unohtuu, ettei johtaminen jokaisella hoitotyön työpaikalla ole järjestäen huonoa. Iso osa hoitoalan ammattilaisista tykkää työstään. Monessa paikassa työtahti ja työolot ovat ihan siedettäviä.

Palkkaus onkin sitten toinen juttu. Jokunen hoitaja sanoo, että hoitotyöstä saatava palkka on ihan riittävä heidän elinkustannuksiinsa nähden. Valtaosa ammattikunnasta on tiukasti toista mieltä.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Mielipidevääntö alkaa, kun hoitajilta lopulta kysytään keskusteluissa usein priorisointilistaa. Mikä on kaikkein tärkein asia, joka tulisi laittaa työpaikallasi heti kuntoon? Yksi hoitaja arvottaa palkankorotuksen tärkeimmäksi, toinen säädylliset työolot, kolmas hoitajavajeen paikkaamisen ja neljäs työn ja vapaa-ajan saumattomamman yhteensovittamisen.

Näitä keskusteluja seuratessani ihmettelen aina yhtä asiaa. Miksi hoitajan olisi valittava vaikkapa hyvän palkan ja hyvien työolojen välillä? Ne eivät ole toisiaan poissulkevia asioita hoitajien työmarkkinoilla.

En tiedä olenko liian idealistinen ajatellessani, että työolojen laittaminen kuntoon on harkittu kokonaisuus. Ei ole yksittäistä kikkaa, jolla hoitoalan veto- ja pitovoima saadaan kuntoon. Jos sellainen olisi, niin se olisi varmasti jokaisella hoitoalan työpaikalla otettu käyttöön.

Toinen asia, jota en ymmärrä on hyssyttely. Työpaikan huonoista ja välitöntä kehittämistä vaativista asioista ei saisi puhua ääneen. Hoitoalalle ei kuulemma saada pian ketään, jos hoitajat aina rutisevat kaikesta.

Olen sitä mieltä, että tulevalla hoitajalla on oltava mahdollisimman realistinen käsitys työstään. Ymmärrän, että negatiivinen viesti kuullaan hoitoalasta herkemmin. Silti ongelmat ja haasteet on tunnistettava. Niistä on pidettävä meteliä, jos ajattelee niiden koskaan korjautuvan.

Onko kenellekään juolahtanut mieleen, että jos työnantajien tarjoamat palkat ja työolot olisivat kunnossa, niin valittaminen vähenisi. Tyytyväinen työväki tuottaa myös lisää rahaa viivan alle. Se näkyy yleensä ensimmäisenä hoitajien sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden vähenemisenä.

Hoitajien rekrytointia helpottaisi rutkasti, jos voisi tarjota hoitajapulassa kokonaispakettia. Meillä osaamistasi arvostetaan maksamalla siitä muita työnantajia enemmän. Työolosi ovat takuuvarmasti kunnossa ja johtaminen toimii.

Miten vaikeaa edellä mainittujen asioiden kuntoon laittaminen voi tietyille hoitoalan työnantajille olla? Valtakunnallinen huutava hoitajapula kun erottelee varmasti työnantajien kultajyvät akanoista. Yhdelläkään työnantajalla ei uskoisi olevan varaa kysyä ammattitaitoiselta hoitajalta, että kumman otat. Huonon palkan vai huonot työolot?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset