Kuva: Unsplash

Hoitajan työ ja seksuaalinen häirintä

Kuuntelin vakavana, miten nuoret naishoitajat kertoivat kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä työssään. Viesti oli napakka ja vihainen. Samalla koin, että he olivat epätietoisia oikeuksistaan ja siitä, miten tilanteissa tulee toimia.

Hoitajan on eettisten velvoitteiden vuoksi autettava kaikkia potilaita. Entä kun potilas nimittelee huoraksi, käy kiinni ja uhkaa raiskata? Onko hoitajalla silloin oikeus kieltäytyä antamasta potilaalle tämän hengen säästävä hoito? Mene ja tiedä. Potilaan oikeudet antavat potilaalle laajat oikeudet saada terveydenhoitoa. Osa heistä ilmeisesti sekoittaa sen oikeuteen ja vapauteen käyttäytyä hoitajaa kohtaan miten tahansa.

Bloggaajakollegani Rayan Hämäläinen kirjoitti aiheesta osuvasti. Hän kertoi seksuaalisen häirinnän kokemuksistaan sairaanhoitajan työtä tehdessään. Hiljaiseksi veti lukea huorittelusta, kourimisesta, seksuaalisista väkivaltafantasioista ja haukuista kun ei suostu seksiin potilaansa kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Valitettavasti allekirjoitan edellä mainitut kokemukset. Tosin ikä alkaa jo suojata tällaista vanhempaa sairaanhoitajaa innokkaimmilta iholle tulijoilta. Muistan silti joka ikisen homoksi haukkumisen, kourimisen ja seksiehdotuksen. Nuorena hoitajana niihin yritti ensin suhtautua huumorilla, kunnes oppi vastaamaan niihin napakasti takaisin.

Pysäytän välittömästi hoitotyön ensimmäiseen homokommenttiin tai seksivihjailuun. Katson potilasta jäätävästi suoraan silmiin ja kerron rauhallisesti, että olen töissä. En hae seuraa, ja potilaan käytöksen on loputtava välittömästi. Kerron raportoivani kokemukseni kollegoilleni, esimiehelleni ja riskitietojärjestelmään. Kerron kyseessä olevan väkivaltaisen teon, josta olen valmis haastamaan hänet oikeuteen, jollei käytös muutu heti. Kutsun paikalle myös lisää henkilökuntaa. Valtaosa ymmärtää asian, käytös muuttuu ja hoitotyö jatkuu.

Toimintatavoistani kuullessaan monet sanovat vähätellen, että seksuaalinen häirintä on osa hoitajan työtä. Potilaat ovat sairaita eivätkä aina ymmärrä, mitä he tekevät. Voin vakuuttaa, että suurin osa potilaistani on ymmärtänyt tekonsa kristallinkirkkaasti. Häirintä ja väkivalta jatkuvat juuri niin kauan, kun se painetaan villaisella eikä siitä ole tekijälle välittömiä seurauksia.

Yksikään hoitaja ei halua tulla seksuaalisesti häirityksi työssään. Asiasta on puhuttava selkeästi jo hoitotyön peruskoulutuksessa, ja hoitajien oikeuksia suojata itseään väkivaltaiselta käytökseltä on lisättävä. Vartijoiden ja poliisien lisääminen hoitajien turvaksi on hyvä idea, mutta he eivät voi kulkea jokaista askelta hoitajien perässä. Siksi vetoan jokaisen omatuntoon, joka lukee tämän tekstin.

Sairaalta ei kuullosta, että ihminen tulee hoidattamaan itseään sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sen sijaan sairaalta kuulostaa se, ettei auttaja tiedä palaako hän turvallisesti työvuorosta takaisin kotiin. Siksi meidän kaikkien on luotava ilmapiiri, jossa hoitaja saa tehdä työnsä turvassa seksuaaliselta väkivallalta tai sen uhalta.

Lue myös Hoitajan työ ja tärkeät varasuunnitelmat

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän anonyymi kuva

Hei, tämä ei liity sukupuoleen, mutta hoitajien käytös voi olla myös asiatonta; tästäkin pitäisi keskustella. Psykiatrisista hoitajista jotkut syyllistyvät aiheettomiin ennakkoluuloihin ja suoranaiseen epäasialliseen käytökseen. Tavalliset hoitajat voivat kommentoida asiakkaan ulkonäköä: epäsiistin oloinen. Miten tätä saisi vastaavasti estettyä? Myös hoitajat syyllistyvät epäasialliseen kohteluun.
Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Varmasti ihan totta. Kommenttisi ei liity sukupuoleen, eikä tähän blogitekstiin. Vai oletko sitä mieltä, että hoitajat käyttäytyvät niin, että jotenkin ansaitsevat tulla seksuaalisesti häirityksi? Tässä blogitekstissä oli kyse hoitajien kokemasta seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta muuallakin kuin mielenterveyshoitotyössä. 

Käyttäjän anonyymi kuva

Toin vain esille, että myös hoitajat käyttäytyvät asiattomasti. Asiaton käytös puolin ja toisin on tuomittavaa ja siihen pitäisi puuttua myös koulutuksella. (Usein nämä hoitajat tuskin huomaavat mitään ongelmaa käytöksessään.) Voisitko joskus tuoda esiin myös näitä epäkohtia?
Käyttäjän anonyymi kuva

Olen lukemisen ammattilainen, joten tekstisi aihe on ilman briiffiä täysin selvillä.
Käyttäjän Tahvo kuva

Muistan kun tein vanhustenhoito harjoittelua ja moni mummo siellä olisi halunut nukkua minun kanssani tai ainakin vihjaili asiasta. Myös näin ensimmäistä kertaa sen kun naispuoliselta hoitajalta vanhusmies kysyi suoraan että harrastetaanko seksiä. Missään muualla hoitoalan puolella en ole ainakaan vielä miehenä kokenus seksuaalista häirintää itseäni kohtaan muualla kuin vanhusten hoidossa.
Mainos
Mainos