Kuva: Canva

Ihailen sinua, hoitajakollegani

Minä ihailen sinua, hoitajakollegani. Arvostan tekemääsi tärkeätä työtä. Työkaveruutta, tekemisen meininkiä ja hoitajien ainutlaatuista huumoria. Työpäiviä ja potilaita, joita muistelemme vielä vuosien kuluttua.

Yleensä olen työvuoron äänekkäimpiä hoitajia, mutta joskus yhtäkkiä hiljenen. Niissä hetkissä olen usein vaikuttunut. Hoitotyön syvästä ymmärryksestäsi ja kädenjäljestäsi. Osaamisestasi tehdä paljon sellaista, johon minä en ole vielä hoitotyössä valmis. Niistä taidoista, joiden hiominen vaatii vuosien koulutusta ja työskentelyä hoitoalalla.

Keikkasairaanhoitajana ihailen erityisesti sinua vakituinen hoitaja. Tiedän vastuusi kasvavan, kun jaan keikkalaisena työvuoron kanssasi. Sinä tiedät talon tavat ja potilaat. Siksi olen sinulle kiitollinen aina saadessani napakan perehdytyksen ja lämpimän vastaanoton.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Me molemmat tiedämme, mikä hoitoalalla mättää. Ainakin jatkuvat säästökuurit, resurssien puute, matalat palkat, ykkösvapaat ja epäkollegiaalisuus. Sappi kiehuu, kun ajattelenkin, miten arvokkaat hoitotyöntekijät on ylistämällä juhlapuheissa alistettu. 

Kolikon kääntöpuolella minulle on tärkeää hoitotyön merkityksellisyys. Seisominen potilaan vieressä tuntemattoman, pelottavan ja hänelle usein tuskallisen asian edessä. Niitä ammattitaitoa vaativia ja arkisia, mutta samalla potilaan elämän mullistavia hetkiä on vaikea pukea sanoiksi. Siksi on tärkeää, että juuri sinä jaat ne hetket kanssani. 

En tiedä, mikä saa sinut jaksamaan hoitotyössä. Toivon, ettet kadota sitä kipinää, joka tekee sinusta parhaan mahdollisen hoitajan. Hoitajapulassa sinua tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Emme me tarvitse töihin lisää käsipareja. Me tarvitsemme sinunlaistasi koulutettua hoitoalan ammattilaista tekemään vaativaa työtä.

Lupaa sinulle, että tulee eteen mitä tahansa, minä olen kollegana puolellasi. Hoitajuus ei lähde minusta, vaikka tekisin mitä tahansa työtä tulevaisuudessa. Meissä on voimaa vain, kun seisomme hievahtamatta samassa suorassa rivissä. Muussa tapauksessa kaikki muut määrittelevät sen, mitä saamme omalla alallamme sanoa, tehdä tai kokea.

Hoitotyö vaatii usein rohkeutta, siksi ihailen sinua pelkästään tekemäsi uravalinnan vuoksi. Nämä ovat sanat, jotka huomaan usein lausuvani sinulle hoitotyön opiskelija. Kutsun sinua heti ensimmäiseltä vuosikurssilta kollegakseni. Ajattelen, että se on minusta kiinni, miten me puhumme kollegiaalisuudesta ja hoitoalasta. Sitäkin tärkeämpää on, miten me sen joka ikinen päivä näytämme. Sinä näet sen erityisesti ollessasi opiskelijana ohjauksessani tai opetuksessani.

Ymmärrän, ettei tällaisen keikkasairaanhoitajan hatunnosto näy meidän kenenkään pankkitilillä. Silti ajattelen, että hoitoalan työolojen kuntoon laittaminen ja alan arvostus lähtee vain siitä, miten minä puhun sinusta työkaverina. Siksi haluan, että juuri sinä luet seuraavat sanat. Minä ihailen sinua, hoitajakollegani.

Lue myös: Hoitajan työn merkityksen ymmärtää parhaiten potilaana

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Kommentit

Käyttäjän Raili kuva

Minä taas lähihoitajana olen aina nostanut hattua teille keikkareille,koska olen tajunnut jo kauan sitten ,että me vakkarit olisimme pulassa,jos teitä ei olisi auttamassa. Olen aina kokenut ,että olette ammattilaisia, rohkeita ja toimeen tarttuvia. Osaamisalue on usein laaja osastotyöstä kotihoitoon ja ties minne. Aina uuteen mukautuminen ,sillä työpisteet ovat erillaisia, olen aina myös kiittänyt teitä työpäivästä ja toivottanut tervetulleeksi. Sanonut ääneen,että ihanaa,kun tulit ,koska muuten olisin saattanut joutua tekemään omat sekä puuttuvan työt. Suurimman osan olen ollut vakituinen hoitaja, mutta viimeiset viisi vuotta olin keikkalainen. Vastaanotto ei aina ole ollut hyvä. Viimeinen niitti oli,kun puutuin epäkohtaan niin sanottiin ,että olet talon ulkopuolinen työntekijä,tee hommat ja häivy äläkä puutu talon asioihin. Niinpä siis häivyin ja palasin takaisin vakituiseksi hoitajaksi.Kokemusta on siis keikkatyöstäkin ja olen iloinen,että olen arvostanut teitä aina ja tulen arvostamaan

Käyttäjän Jan Holmberg kuva

Kurja kokemus, mutta mukava kuulla arvostuksesta. Hoitajien kollegiaalisuus toimii vain silloin, kun se on molemminpuolista. Kiitos siitä.

Mainos
Mainos