Köyhä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Köyhyys on sitä, ettei ole varaa lasten kaverisynttäreihin. Se on kauniita tekosyitä, joilla kieltäytyä mökkireissuista, lomamatkoista ja illanistujaisista.

Se on säästämistä pakollisista menoista, joista ei voi säästää. Ylitsepääsemättömältä tuntuvia tilanteita, kuten pesukoneen hajoamista.

Köyhyys on pyhävuorojen tekemistä ja jouluaaton siirtämistä pyhien jälkeisiin alennusmyynteihin.

Se on yksinhuoltajuutta, asunnottomuutta, yksinäisyyttä, leipäjonoja, työttömyyttä, päihdeongelmia, mielenterveydenhäiriöitä, vankila ja sielun lakastumista.

Köyhä elää alennushinnoista, lahjoituksista, sossusta ja rikkaiden jämistä. Köyhyyttä on määrättyjen lääkkeiden jättäminen apteekin hyllyyn, koska ne ovat liian kalliita. 

Köyhyys on pään hajottavaa ahdistusta ja tuskaista kamppailua ihmisarvosta. Pelkoa selviytymisestä sekoamatta huomiseen. Se on itsesyytöksiä, huonoa tuuria, sääliviä katseita ja satuttavia sanoja.

Köyhänä on kuunneltava menestyvien ihmisten hyvää tarkoittavia töksäytyksiä. Niitä ovat: ota itseäsi niskasta kiinni ja tsemppiä. Sinä et voi pyöriä täällä enää yhtään kauempaa ja menisit töihin siitä pummaamasta.

Köyhyys on kekseliäisyyttä, tyhjästä taikomista, itsensä myymistä ja alistumista. Se on kelpaamattomuutta, ulkopuolisuutta, häpeää, katkeruutta, väsymystä, näköalattomuutta ja nälkää. Se maistuu haalealta lihaliemivedeltä kukkalautasella ja saneeraukselta tuotannollisista syistä.

Köyhän pärjääminen on pikavippejä, isoäidiltä saatu seteli, paikka lähipubin kantapöydässä tai lapsensa näkeminen liian pitkästä aikaa. Köyhän arki ja joulu on rikkaan ihmisen varassa.

 

EU:n suhteellisen köyhyysrajan alapuolella elää Suomessa 660 000 ihmistä. Suomalaisista 440 000 ihmisen tulot eivät riitä edes kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen. Lähde: THL

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi. 

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.