Mieshoitaja on v*tun homo

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

V*tun homo, sinä et minua lääpi, kuului naisen huuto. Lähdin kohti ääntä ja näin hoitohuoneessa kiivastuneen naispotilaan. Hän huusi (mies)sairaanhoitajakollegalleni, joka oli aikeissa mitata häneltä verenpaineen. Naispotilas kääntyi minua kohti, osoitti minua sormella ja kiljui, siinä tulee toinen hintti. Eikö täällä ole yhtään tervettä sairaanhoitajaa töissä?

Moni ajattelee ensimmäiseksi, että naispotilas oli vahvasti päihtynyt tai kolhinut hieman vakavammin päänsä. Siitä ei ollut kysymys. Katsoimme molemmat hölmistyneenä fiksulta vaikuttavaa keski-ikäistä naista. Tilanne oli niin yllättävä, että kollegani jätti hoitotyön yrittämisen sikseen ja lähti pois hoitohuoneesta. Hän vaihtoi potilaita naissairaanhoitajan kanssa. Hänet nainen kelpuutti hoitamaan itseään.

Entä, jos työvuorossa olisi työskennellyt vain mieshoitajia? Olisiko potilas lähtenyt mieluummin vammautuneena kotiin, kuin antautunut "homoseksuaalien" hoidettavaksi? Olen aina kuvitellut, ettei terveellä seksuaalisella suuntautumisella ole hyvässä hoitotyössä mitään merkitystä. Ilmeisesti se ei pidä aivan jokaisen hoidettavan kohdalla paikkaansa. Tapaus kertoo myös vahvasti yksinkertaistetusta käsityksestä, jonka mukaan mies ei voi sairaanhoitajana olla perinteisellä tavalla miehekäs ja hetero.

Myöhemmin naispotilas oli vedonnut uskonnolliseen vakaumukseensa. Sen mukaan homoseksuaalisuus on syntiä, eikä hän halunnut olla sellaisen henkilön kanssa missään tekemisissä. Ei edes silloin, kun ammattikoulutettu henkilö olisi hoitanut hänen terveyttään. Mutta eihän ennakkoluulo voi olla kenenkään henkilökohtainen syvä vakaumus, vaan eräänlainen mielipide vallitsevasta realiteetista. Syvästi uskovana ihmisenä olisin loukkaantunut siitä, että uskontoani käytettäisiin syrjimisen kilpenä.

Sairaanhoitajan on kohdeltava potilasta muun muassa kunnioittaen hänen vakaumustaan ja hoidettava potilasta yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Oliko potilaalla oikeus valita hoitajansa seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen perusteella vedoten henkilökohtaiseen vakaumukseensa? Mielestäni ei ollut. Potilaalle ei myöskään pälkähtänyt mieleen, että häntä hoitanut naishoitaja olisi voinut olla homoseksuaali.

Kummallinen sattumus sai jälkikäteen hauskan käänteen. Hoitotilanteessa ollut sairaanhoitaja kertoi olevansa naisen kanssa naimisissa, ja kolmen lapsen isä. Mietimme huvittuneina eri keinoja, miten hoitajat voisivat tarvittaessa todistaa potilaille olevansa aitoja heteroseksuaaleja. Aika vaikeaa se olisi. Sairaanhoitajan henkilökohtaiset asiat kun eivät kuulu potilaille.

Osa hoitajista kuuluu toki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, mutta yksikään heistä ei ole v*tun homo tehdessään hoitotyötä. Onneksi valtaosalle potilaista sairaanhoitajan sukupuolella tai seksuaalisella suuntautumisella ei ole merkitystä. Usein riittää, että sairaanhoitaja taitaa työnsä hyvin. Näin olisi toivonut olevan tämänkin naispotilaan kohdalla, mutta toisin kävi.

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.