Nuori hoitaja voi nostaa äkkiä kytkintä

Kuvateksti
Kuva: Canva

Nuori hoitaja on valmis nostamaan äkkiä kytkintä, jos työolot eivät ole kunnossa. Tämä on viesti, jonka olen kuullut viime aikoina yhä useammin hoitotyön opiskelijoilta. Pidän tällaisesta suoraselkäisyydestä.

Hoitajapula ei tule lähivuosina helpottumaan. Totuus on, että hoitoalalle valmistuvat uudet ammattilaiset revitään käsistä. Valtakunnassa on kaikkialla enemmän tai vähemmän pulaa hoitajista. Siksi valmistuvalla hoitajalla on usein varaa valita työnantajansa.

Työnantajalta odotetaan houkuttelevia ja rahanarvoisia rekrytointivaltteja. Lisäksi haussa on muun muassa inhimilliset työolot, työssäjaksamisen tuki ja kliinisen hoitotyön uramalli. Tärkeitä ovat myös hyvinvoivat hoitajakollegat ja raikas työilmapiiri.

Hoitoalalle tulevien uusien työntekijöiden vaatimukset eivät päätä huimaa. He ovat valmiita tekemään lujasti töitä, mutta eivät vajailla resursseilla ja oman hyvinvointinsa kustannuksella. Näille ajatuksille nyökyttelen innokkaasti mielessäni.

Hoitajien selkänahasta on höylätty vuosikausia huipputason hoitoa ja tahkottu säästöä. Samalla on syöty kuormasta hoitajien työssäjaksamista. On tervettä, että nuori hoitaja laittaa sellaiselle kehitykselle stopin. Hänelle on luontevaa, että puutteelliset työolot viilataan työpaikalla yhdessä kuntoon.

Tällaisena tuplavuoroeksperttinä ihailen nuoria hoitajakollegoitani. Moni heistä ei tingi vapaapäivistään tai laatuajastaan. He ymmärtävät minua paremmin, että itsellä ja kotona on oltava kaikki hyvin. Vasta sen jälkeen tulee työ ja muiden hoitaminen.

Ajatukset eläkevirasta tai itsensä uhraamisesta potilaiden parhaaksi ovat käytännössä kadonneet nuorten hoitajien työmarkkinoilta. He voivat kiertää työpisteestä toiseen löytääkseen paikkansa työelämässä. Lisäksi moni heistä on valmis lukemaan myös toisen ammatin, jos hoitajan työ alkaa kyllästyttää.

Työnantajan kengissä kuuntelisin erityisen tarkasti nuoria hoitajia. Miettisin pääni puhki, millä saan rekrytoitua heidät itselleni eläköityviltä hoitajamarkkinoilta. Mitä nuori hoitaja arvostaa ja miksi hän valitsee meidät? Siinä ovat päivän polttavat kysymykset jokaiselle työnantajalle.

Väitän, ettei kaikkien hoitoalan työpaikkojen veto- ja pitovoima ole ajan tasalla. Useimmiten hoitajavajetta potevissa työpaikoissa rekrytointi hoituu niin kuin aina ennenkin. Asennetasolla on jääty leuhkimaan hoitajien jonosta työpaikan oven takana. Todellisuus on karulla tavalla toinen.

Sekään ei enää riitä, että rekrytointivaiheessa luvataan sitä ja tätä. Lupaukset on lunastettava tai nuori hoitaja voi nostaa äkkiä kytkintä. Siksi hoitajien pitovoimaakin kannattaa huolella miettiä. Joskus se voi olla pienestä kiinni. Koulutusanomuksen hyväksymisestä, rahapalkkiosta, luontevasta kiitoksesta tai taitavasta hoitotyön esihenkilöstä.

Tervetuloa siis hoitoalalle nuori hoitajakollegani. Pidä suoraselkäisestä asenteestasi kiinni. Se kantaa sinua läpi hoitajan urasi ja auttaa sinua jaksamaan hoitotyössä.

Lue myös: Hoitajapula vai työnantajapula?

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Suosittelemme sinulle

Tehy
Julkaisupäivämäärä
7.4.2021
Tehy
Julkaisupäivämäärä
25.11.2021