Nyt tarvitaan viisaita päätöksiä

On tervettä kysyä aika ajoin itseltään yhtä kysymystä: Onko tämä se työ ja työpaikka, jossa haluan olla?

Kuva: Canva

Kuunneltuani hoitajakollegoitani viesti on selvä. Hoitotyö on merkityksellistä, eikä työkavereita tai potilaita haluttaisi hoitajapulassakaan jättää pulaan. Sen sijaan palkka ja työolot ovat katkaista kamelin selän. Ainakin sosiaalisen median hoitajaryhmissä kysellään kohtuullisen paljon uramahdollisuuksien perään muualta kuin hoitoalalta.

Päätöksenteossa jää helposti junnaamaan paikoillaan. Hoitajan vaakakupissa painavat elämänkokoiset asiat. Osaamisen kehittäminen, toimeentulo, urahaaveet, työilmapiiri ja kotitilanne ovat vasta alkusoittoa. Sen jälkeen on pohdittava viisaasti pieniä yksityiskohtia, jotka hoitotyössä tyydyttävät tai eivät tyydytä.

Sitten on niitä työpaikan tervaskantoja, jotka ovat päättäneet jäädä hoitotyöhön. He sietävät epävarmuutta, pitävät isoistakin kehittämishaasteista huolimatta työstään ja ovat lojaaleja hoitajia. Osa pohtii varsin arkisesti työnteon rutiinia. Mihin sitä omasta työpaikastaan lähtisi?

Aivan toisen ääripään päätöksentekijät ovat lähtökuopissa. Heille mitta on tullut täyteen joko työtehtäviä, työnantajaa tai koko hoitoalaa kohtaan. Mitan täyttymistä ovat usein edeltäneet turhat yritykset tulla kuulluksi, vaikuttaa omaan työhön tai toteuttaa urahaaveita. Heille päätös lähteä on varsin kivuton. 

Päätöksenteon vatvominen aiheuttaa hoitajan mielessä sisäisiä ristiriitoja, mutta se voi vaikuttaa myös muihin ihmisiin. Siksi kahden vaiheilla oleminen voi olla raskasta myös työilmapiirin näkökulmasta. Siihen tuo helpotuksen omiin arvoihin ja elämäntilanteeseen perustuva viisas päätös.

Väitän, että vaikeankin päätöksen kanssa on helpompi elää, kun on selvittänyt ratkaisun perusteet itselleen. Pohdintaa ei voi kiirehtiä, vaan se ottaa väkisinkin oman aikansa. Mikään ei harmita enempää kuin hätiköidysti tehty päätös, jota katuu jälkikäteen.

Joskus on tarpeen repäistä itsensä irti ja luottaa omaan pärjäämiseensä, tulee elämässä ja uralla eteen mitä tahansa. Toisinaan on viisasta päättää jäädä kuulostelemaan ja ottaa aikalisä ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Viime kädessä kyse on omasta valinnasta, vaikka siihen vaikuttaisivat itsestä riippumattomat tekijät.

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä