Oikeasti vapaa media

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Nykyään on muotia jakautua kahteen leiriin. On kyseessä sitten politiikka, maahanmuuttajat, työttömät tai Yleisradion toiminta.

Tällä menolla politiikasta on tulossa tosi-tv:n ja komediasarjojen kaltainen kansanhuvi. Sitä seurataan sosiaalisen median kautta omalta sohvalta popkornien paukkuessa keittiön mikrossa. Eduskuntaan halutaan mielenkiintoisia ja hauskoja hahmoja.

Oikeasti eduskunnassa päätetään meitä kaikkia koskevista tärkeistä asioista. Siellä pitäisi istua tämän maan fiksuimmat ihmiset, jotka ovat nöyrästi kiinnostuneet vain ajamaan kansan asioita ja Suomea nousuun lamasta.

Kun politiikka popularisoituu ja menettää merkityksensä se tarvitsee syntipukin, jonka päälle räkimällä kahmitaan ääniä aina pariksi vuodeksi eteenpäin. Kertakäyttöpolitiikassa esimerkiksi kaikki maahanmuuttajat tai työttömät lyödään samaan nippuun, tuilla eläviksi ketkuiksi.

Kansalaiset usutetaan poliittisella siunauksella toistensa kimppuun hakemaan rajaa, kuinka törkeitä asioita voi toiselle sanoa ”läpällä” kadulla tai oikeussalissa. Sijaiskärsijöitä syyttämällä ikävät (harmaan) talouden suhmuroinnit jäävät taka-alalle.

Vaarallisinta on, että vapaa journalismi kompastuu politiikkaan tai alkaa ajaa yhtä agendaa. Klikkijournalismi synnyttää markkinat valesivustoille ja -medialle, joiden tarkoituksena on tehdä kylmästi rahaa tekaistuilla jutuilla.

Valtamedian on sirkushuvien sijasta kyettävä paljastamaan ja haastamaan valemediasivustot laatujournalismilla. Sitäkin tärkeämpää valtamedialle on pysyä visusti erossa poliittisesta painostuksesta.

Erityisesti nuoria äänestäjiä eivät valtamedian iltauutiset enää juuri nappaa. He seuraavat joukoittain bloggaajia ja vloggaajia.

Kahtia jakautuneessa Suomessa riippumattomista ja vapaista b/vloggaajista on nousemassa uusi riippumaton media. He ovat samaistumisen kohde, jotka elävät lukijan tai katsojan kanssa samaa arkea. Heihin eivät lobbareiden, poliitikkojen ja mediatalojen hallitusten kylmät kourat ulotu.

Sanokaa minun sanoneen, että b/vloggaaminen on vaikutuskanavana ilmiö, jota ei ole vielä otettu täysin tosissaan. Olisiko syytä?

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.