Psykiatrian poliklinikalla Norjassa

Kuvateksti
Kuva: Jan Holmberg

Juna nytkähti liikkeelle Oslon rautatieasemalta. Olimme Aino K:n kanssa matkalla kohti Jessheimia, joka sijaitsee 45 kilometriä Oslosta.

Mielenkiintomme kohdistui Akershusin yliopistosairaalan psykiatrian poliklinikkaan nimeltä DPS Øvre Romerike. Meitä olisi vastassa psykiatriaan erikoistuva lääkäri Kaisa Sivonen.

Löysimme Google mapsin avulla nopeasti oikeaan osoitteeseen. Odottelimme poliklinikan oven edessä, kuten oli sovittu. Kunnes näimme Kaisan heiluttavan meille toisen rakennuksen etuovelta. Olimme väärän oven edessä (kuvassa), vaikka osoite olikin oikein.

Kaisa työskenteli viereisessä kauniissa ja modernissa rakennuksessa. Hän otti meidät vastaan työhuoneessaan. Lyhyen esittelykierroksen jälkeen Kaisa vastaili rauhallisesti esittämiimme kysymyksiin.

Kaisan työhön kuului potilaiden tutkimista, diagnosointia, lääkitysarvioita, terapiatyöskentelyä ja yhteistyötä muiden poliklinikan työntekijöiden kanssa. Silmiin pistävää oli, että poliklinikalla työskenteli vain kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa, joista toinen teki 20-40 prosenttista työviikkoa. Pääasiassa työntekijät olivat lääkäreitä, psykologeja ja muita ammattilaisia.

Vierailun aikana selvisi, että Norjassa työtahti on hieman rauhallisempaa ja työnteko yhteisöllisempää kuin Suomessa. Kaisa oli otettu hyvin vastaan työyhteisössä ja välit esimieheen olivat lämpimät.

Suomalaisilla on tunnollisina työntekijöinä hyvä maine Norjassa. Ruotsia äidinkielenään taitava Kaisa oli oppinut varsin helposti norjan kielen. Monet hänen potilaistaan olivat ulkomaalaisia, joten norjan lisäksi muiden kielten osaamisesta oli hyötyä.

Mitään suuria yllätyksiä Kaisa ei ollut Norjaan kotiutumisessa tai työskentelyssä kohdannut. Pohjoismaissa on omat piirteensä, mutta niissä toimitaan hyvin samalla tavalla. Luonto, rauhallisuus ja yksityisyys ovat kaikissa maissa arvossa.

Junassa kohti Osloa Aino K kertoi lääkärin ja sairaanhoitajan palkkojen olevan Norjassa Suomea parempia. Vastaavasti monet tuotteet ja palvelut ovat Suomen hintatasoa korkeampia. Norjassa asumisessa on omat hyvät ja huonot puolensa – kuten kaikissa maissa – ja Kaisa ja Aino K vaikuttivat varsin tyytyväisiltä tekemäänsä valintaan.

Oslon rautatieasemalla Aino K lähti hyvästien jälkeen viettämään vapaapäiväänsä. Minä kiiruhdin hakemaan matkalaukkuani hotellista, jotta ehtisin ajoissa lentokentälle.

Työskentely Norjassa lääkärinä ja sairaanhoitajana vaikutti mielenkiintoiselta. Norja on varteen otettava vaihtoehto, jos haluaa lähteä ulkomaille terveysalan töihin.

Ennen laukun pakkaamista kannattaa ottaa norjan kielen tunteja. Kielitaito ja kulttuurintuntemus kun korostuvat juuri psykiatrisessa hoitotyössä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia tai lähetä sivun linkki kavereillesi.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.