Rohkeasti esillä somessa

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Mainio-blogi saa paljon kiitosta rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Blogitekstejä kuvataan raikkaiksi ja ajatuksia herättäviksi. Monen tekstin koetaan kumpuavan aidosta elämästä ja olevan jakamisen arvoinen.

Palautteessa kiitellään sitä, että joku on ylpeästi hoitajien puolella, eikä silti sorru saarnaamaan asioista ja ilmiöistä, vaan pikemminkin ihmettelee niitä. Jutut ovat persoonallisia, hauskoja ja koskettavia. Eikä Mainioon voi olla törmäämättä sosiaalisessa mediassa.

Mainiot jutut aiheuttavat myös palkokasvien tukkimia sieraimia. Sanat menevät joskus syvälle sellaisiin tunteisiin, joita lukija ei halua kokea. Silloin palautteessa karjutaan tuskasta, että teksti provosoi tai puhuttelee lukijaa totutusta poikkeavalla tavalla. Kaikki lukijat eivät pidä siitä, että Mainion tekstit nousevat esiin massasta mediassa tai että Mainio ottaa kantaa asioihin hoitotyöntekijän äänellä.

Miksi kaikkien blogien tulisi toistaa kuorolauluna samaa turvallista virttä? Ei tarvitsekaan. Mainiolle käy usein, kuten koululuokan rohkeimmalle. Hänelle sanotaan, että kerro sinä napakasti kevätjuhlassa mitä me muut ajatellaan. Kun Mainio lausuu ajatuksensa ääneen osa ex-selkääntaputtelijoista luikkii pitkin nurkkia. Lopulta selän takaa kuuluu hiljainen vikinä, etteivät he olisi toivoneet asian tuomista julki.

Harvoin asioista on olemassa vain yksi mielipide. Yhä useammin ihmiset silti kaivautuvat omaan somebunkkeriinsa sadattelemaan. Siellä kökkiessään he vetävät yhtäläisyysmerkkejä ilmiöiden välille, kuten jos kannattaa miesten oikeuksia ei voi kannattaa naisten oikeuksia. Jos kannattaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia niin silloin ei voi kuulua kirkkoon. Ei se aina niin mene.

Julkisessa keskustelussa näkyy yhä enemmän tahallaan valehtelua ja hämmentäjiä. Toiminnan tarkoituksena on saada aikaan kaaosta ja turhaa vastakkainasettelua. Hämmentäjät esittävät mielensäpahoittajien näytelmää, jossa on olemassa vain yksi oikea vaihtoehto ja enemmistö on aina oikeassa. Se ei pidä paikkaansa, eikä näiden trollien mehustamiseen kannata somessa haksahtaa. Hyvästä medialukutaidosta ei ole hämmentäjien viestipommituksen aikana ainakaan haittaa.

Somehuhut jauhavat mainiotkin ajatukset nopeasti pieneksi silpuksi, jollei niitä osaa heti pyytää anteeksi, olla oikeanlainen, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Yksi negatiiviseksi oletettu somekohu tai tahallaan väärinymmärtäminen kun vastaa kymmentä hyvää asiaa, joita blogitekstit yleensä kannattavat. Sen somevaikuttaminen opettaa varsin nopeasti.

Tällainen ilmapiiri ei ole omiaan lisäämään rakentavaa keskustelua ja erilaisuuden kohtaamista. Se lisää lynkkaamista ja vääränlaisen bloggaajan joukkokivittämistä entistä isommilla kivenmurikoilla. Siksi on ymmärrettävää, että sosiaalisessa mediassa on vaikea olla rohkea, perustella kantansa asiallisesti ja toimia reilusti muita kohtaan. Se ei silti ole mahdotonta. On myös hyvä muistaa, että mitä tahansa kohtelua ei tarvitse hyväksyä, vaikka onkin rohkeasti esillä somessa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.