Sairaanhoitajan töitä myös vapaalla

Työaika on monella alalla vanhentunut asia ja huono työn mittari. Se sopii kuitenkin vielä tehtaaseen ja hoitotyöhön. Ne ovat kellokorttitöitä, sanoo moni.

Sairaanhoitajan työhön kuuluu laissa määrätty velvollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan. On oltava ajan tasalla käypähoito -suosituksista, lakimuutoksista, säännöistä ja määräyksistä. Sitä varten on kehittämispäivää, koulutusta, raportteja, kyselyjä, kokouksia, työsuunnittelua ja verkkosivuttain päntättävää tietoa.

Tehdäänkö kaikki sairaanhoitajan työ siis aina työajalla? Ei aina. Yhä enemmän vapaa-ajalla vilkuillaan työsähköpostia ja luetaan uusia työohjeita rauhassa. Koulutuksiin tai työnohjauksiin voidaan valmistautua ja osallistua vapaapäivinä.

Moni sairaanhoitaja soittaa hektisen työvuoron jälkeen työpaikalle. Kotimatkalla on tullut mieleen tukku unohtuneita asioita, jotka on hoidettava heti. Välillä ihmiskohtalot tunkeutuvat väkisin vapaa-ajalla mieleen tai kutsumatta uneen.

Sairaanhoitajan työssä on jongleerattava montaa keskeneräistä asiaa yhtä aikaa ilmassa. Työvuorot ovat taistelua kelloa ja sairauksia vastaan. Tahti on tehdastyömäinen ja tiukka, vaikka hoitotyössä hoidetaan ainutlaatuisia ihmisiä.

Tai niin sitä luulisi.

Yhä enemmän aikaa kuluu tietokoneelle koodeja naputellen, tietokantoja selaillen ja tiimalasin kuvaa ruudulla tuijotellen. Usein tulee fantasioitua robotista. Sellaisesta, joka taltioisi sairaanhoitajan sanelusta tarvittavat tiedot potilastietokantaan. Tai unelmoitua sairauslomia sijaistavista hoitajista työvuorossa.

Kuten monella muulla alalla, sairaanhoitaja tekee yhä useammin työtään myös vapaa-ajalla. Haluaa hän sitä tai ei.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Suosittelemme sinulle