Sairaanhoitajan töitä myös vapaalla

Työaika on monella alalla vanhentunut asia ja huono työn mittari. Se sopii kuitenkin vielä tehtaaseen ja hoitotyöhön. Ne ovat kellokorttitöitä, sanoo moni.

Sairaanhoitajan työhön kuuluu laissa määrätty velvollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan. On oltava ajan tasalla käypähoito -suosituksista, lakimuutoksista, säännöistä ja määräyksistä. Sitä varten on kehittämispäivää, koulutusta, raportteja, kyselyjä, kokouksia, työsuunnittelua ja verkkosivuttain päntättävää tietoa.

Tehdäänkö kaikki sairaanhoitajan työ siis aina työajalla? Ei aina. Yhä enemmän vapaa-ajalla vilkuillaan työsähköpostia ja luetaan uusia työohjeita rauhassa. Koulutuksiin tai työnohjauksiin voidaan valmistautua ja osallistua vapaapäivinä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Moni sairaanhoitaja soittaa hektisen työvuoron jälkeen työpaikalle. Kotimatkalla on tullut mieleen tukku unohtuneita asioita, jotka on hoidettava heti. Välillä ihmiskohtalot tunkeutuvat väkisin vapaa-ajalla mieleen tai kutsumatta uneen.

Sairaanhoitajan työssä on jongleerattava montaa keskeneräistä asiaa yhtä aikaa ilmassa. Työvuorot ovat taistelua kelloa ja sairauksia vastaan. Tahti on tehdastyömäinen ja tiukka, vaikka hoitotyössä hoidetaan ainutlaatuisia ihmisiä.

Tai niin sitä luulisi.

Yhä enemmän aikaa kuluu tietokoneelle koodeja naputellen, tietokantoja selaillen ja tiimalasin kuvaa ruudulla tuijotellen. Usein tulee fantasioitua robotista. Sellaisesta, joka taltioisi sairaanhoitajan sanelusta tarvittavat tiedot potilastietokantaan. Tai unelmoitua sairauslomia sijaistavista hoitajista työvuorossa.

Kuten monella muulla alalla, sairaanhoitaja tekee yhä useammin työtään myös vapaa-ajalla. Haluaa hän sitä tai ei.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Kommentit

Käyttäjän Päivi Hämäläinen kuva

Kyllä tää on niin tätä päivää. Iltavuorosta lähdettyä heräät yöllä siihen, että jokin potilaan asia jäi hoitamatta ja on pakko se soittaa työpaikalla 1. siksi että et saa unta muuten jatkoon ja me jaksotyölaiset ollaan vapaat a riistaa työaikojen välissä ilta-aamu systeemissä. 2. toiseksi, jos sulla ei oliskaan tuota aamua seuraavaksi, potilaan vointi voi yön aikaan huonontua ja tieto jota et muistanut kirjata voi vaikuttaa asiaa selvitettäessä.

Sitten ainakin pikkupaikkakunnalla asuessani, on niitäkin jotka "aattelee vaan kysäistä yhtä asiaa". Siis kaupassa käydessä hoidat potilaita ohjaamalla.

Kukapa tuota missään päättävässä elimessä uskoo, kun ei he koskaa käy oikeesti meitä katsomassa millasia meidän työpäivät on nykyään. Tuolla SOTE-mörölläkin on vaikutusta tähän.