Kuva: Pexels

Tunnista tyypit: viisi kesäsijaisen perehdyttäjää

Kesälomakausi on nyt huipussaan ja työntekijät lähtevät hyvin ansaituille lomilleen. Pieni armeija kesäsijaisia astuu sillä välin vakituisten hoitajien saappaisiin.

Tunnistatko nämä viisi sijaisten perehdyttäjää?

 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

1  Rempsis

Rempsis on hurmaavan ihana perehdyttäjä. Hän ottaa heti sijaisen siipiensä suojaan ja kyselee reippaasti, mitä tietoa sijainen tarvitsee suoriutuakseen hoitotyöstä. Hän perehdyttää huumorilla ja hoitotyössä on menoa ja meininkiä. Rempsis kertoo usein, miten asiat pitäisi tehdä. Heti perään tulee nauraen tieto, miten hän oikeasti hoitotyötä tekee. Yleensä Rempsiksen kanssa sattuu ja tapahtuu niin paljon, ettei sijainen pysy ihan joka käänteessä perässä. Rempsiksen työskennellessä potilashuoneesta kuuluu laulunluikautus ja kahvihuoneesta kesäsijaisen hiljentävä härski vitsi.

 

2 Kikkailija

Kikkailija osaa nörttinä hoitotyön teoriat ja temput. Hän luennoin innolla omasta hoitotyön osaamisestaan. Petaan kolmessa minuutissa noin, puhun potilaille niin ja tällä osastolla on aina tehty näin, Kikkailija valmentaa. Sijaisella on parasta olla muistiinpanovälineet mukana, koska Kikkailijan suullinen kesäsijaistentti voi iskeä milloin tahansa. Jollei sijainen osaa joka asiaa kahvinkeitosta lähtien ”oikein”, Kikkailijan mielestä perehdytystä on syytä jatkaa vaikka maailman tappiin asti.

 

3 Taitaja

Taitaja osaa hoitotyön teoriat ja työpaikan hyvät käytännöt vaikka unissaan. Hän ajattelee, että jokainen sijainen ja opiskelija on tuleva kollega. Taitaja antaa kesäsijaiselle kattavan ja monipuolisen perehdytyksen, jotta potilaat saavat mahdollisimman hyvää hoitoa hänen lomansa aikana. Taitaja esittelee kesäsijaisensa kaikille työntekijöille ja ottaa hänet mukaan työporukkaan. Hän on ylpeä sijaiselle siirtämästään monipuolisesta tietotaidosta ja hoitotyön vinkeistä. Taitaja suorastaan nauttii perehdyttämisestä oppiessaan sijaisilta uusia asioita hoitotyöstä.

 

4 Tiuskija

Tiuskija on ikuisuuden alalla työskennellyt elämäänsä kyllästynyt hoitaja. Hän tekee heti selväksi, ettei siedä yhtäkään kesäsijaista. Hän on töykeä ja käyttää olematonta valtaansa sijaiseen ryöpsäyttäen henkilökohtaiset ongelmansa tämän niskaan. Perehdytys on liian lyhyt, supernapakka ja puhetapa ikävä. Tiuskija kyseenalaistaa sijaisen kaiken osaamisen ja on varma, ettei kukaan selviä hänen työstään. Tiuskija antaa ymmärtää, ettei hänelle kannata esittää itsestään selviä kysymyksiä.

 

5 Hissukka

Hissukka on kokenut hoitaja, joka osaa työnsä hyvin. Perehdyttäjänä hän ajattelee siirtävänsä ajatuksen voimalla tietonsa sijaiselle ja sijainen voi hiljaa häntä apinoimalla oppia hoitotyön salat. Hän hiipii hiljaa kuin ninja paikasta toiseen, joten sijainen ei tiedä mistä hänet perehdytyksen aikana tavoittaa. Hissukalta on vaikea lypsää vastausta hoitotyötä koskevaan tai ylipäätä mihinkään kysymykseen. Hän vääntelee käsiään, koettaa selittää asiaa, punastuu ja luovuttaa helposti. Paikalta paetessaan Hissukka vinkaisee epätoivoisesti, että aina voi kysyä apua joltain, jollei itse osaa.

Lue myös: Tunnista tyypit: kuusi kesäsijaista.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.