Vuorotyö voi näivettää hoitajan ihmissuhteet

Hoitajalla ei aina ole aikaa tai energiaa osallistua perheen ja ystävien menoihin. Sitä monen päivätyöaikaan tottuneen on välillä lähes mahdotonta ymmärtää.

Kuva: Canva

Epäsäännölliset työajat saattavat vaikuttaa hoitajan elämään ja ihmissuhteisiin monella tavalla. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on, miten paljon työaika poikkeaa tavallisesta päivätyöstä. Hoitajan työvuorot voivat alkaa aikaisin aamulla, jatkua iltaan asti tai yön yli.

Työn vuoksi hoitajalla ei ole aina aikaa tai energiaa osallistua perheen ja ystävien menoihin. Sitä monen päivätyöaikaan tottuneen on välillä lähes mahdotonta ymmärtää. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut ärtyneen kysymyksen: "Mikset vain vaihda muiden kanssa työvuoroja?" Niinpä. Se ei ole aina niin yksinkertaista, kun työkavereiden toiveet menevät omien kanssa päällekkäin.

Kun työvuorot vaihtelevat, hoitajan voi olla vaikea suunnitella menojaan etukäteen. Se taas voi aiheuttaa merkittäviä haasteita esimerkiksi lasten hoidon järjestämisessä tai ystävien tapaamisessa.

Ihmissuhteiden näivettymistä voi tapahtua monella eri tasolla. Keikkasairaanhoitajana tunnen välillä olevani ulkopuolinen, kun muut ovat vapaalla ja minä taas töissä. Jotkin kaverisuhteet ovat päättyneet. Syynä on ollut, etten ole ollut toisen ihmisen tärkeissä hetkissä riittävästi läsnä.

Vuorotyötä tekevän hoitajan on vaikeampi osallistua harrastuksiin ja tapahtumiin kuin säännöllistä päivätyötä tekevien. Yhteydenpito samanhenkisiin ihmisiin vähenee. Hoitaja voi tuntea itsensä sisimmässään yksinäiseksi ja eristyneeksi, vaikka kuinka yrittäisi roikkua mukana harrastuksissa ja kaveriporukan tapaamisissa.

Kolmivuorotyö vaikuttaa  fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Epäsäännölliset työajat ja pitkät työvuorot voivat aiheuttaa univaikeuksia, stressiä ja uupumusta. Mieliala ja kyky pitää yllä ihmissuhteita voivat heiketä. 

Mitä sitten voi tehdä? Voi koettaa priorisoida ajan tärkeiden ihmisten kanssa eli varata aikaa yhteiseen tekemiseen. Omasta kehon ja mielen kunnosta on pidettävä huolta, vaikka aina ei jaksaisi. Moni harrastus ei vaadi säännöllisyyttä, ja muiden kolmivuoroa tekevien kanssa voi lähteä juhlimaan vaikkapa tiistai-iltana.

Pääasia on päättää, ettei vuorotyö saa näivettää vapaa-aikaa ja tärkeitä ihmissuhteita. Siinä vuorovaikutus on avainasemassa. On tärkeää kertoa läheisille, miten hektinen kolmivuorotyö vaikuttaa yhteiseen tekemiseen ja mitä etuja siitä toisaalta on. 

Lue lisää: Tehyläiset kertovat, mikä työvuorosuunnittelussa rassaa

 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.