Sanna Nerjanto

Sairaala on pulassa ilman ylitöitä tekeviä hoitajia

Kuvateksti
Unsplash: Annie Spratt

Tehyn Tyksin ammattiosasto 200 julisti viime viikon perjantaina ylityö- ja vuoronvaihtokiellon noin viikoksi. Kiellolla haluttiin vauhdittaa neuvotteluja hälytysrahan suuruudesta. Kesän ajan hälytysraha on ollut 200 euroa, ja nyt se palautuu entiseen eli paikallisesti sovittuun 60 euroon.  

Osa ihmisistä saattaa olla pöyristyneitä siitä, ettei moinen 60 euroa hoitajalle kelpaa. Silloin voi huomioida esimerkiksi sen, että tuosta summasta lähtevät tietysti aina verot pois päältä. Kukkaroomme raha ei siis tuona summana kilahda. 200 eurosta sen sijaan jäi jo jotain käteenkin; sen verran, että sillä voi ansaitun vapaapäivänsä kenties työnantajalleen myydä. 

Ylitöiden tarve hoitoalalla on jatkuva. Ainakin omassa puhelimessani työpaikan WhatsApp-ketju kilahtelee tasaisesti päivittäin työvoimapulan niin vaatiessa. ”Tarvittaisiin aamuvuoroon yksi hoitaja.” ”Iltavuoroon myös.” ”Yövuoroon ainakin kahdelle hoitajalle tarve”.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samaiset viestit putkahtelevat osastollamme pikaviestien muodossa tietokoneruuduille pitkin työpäivää. ”Iltavuoro kaipaa lisämiehitystä, ilmoittaudu jos voit jäädä aamuvuorosta iltaan.” ”Vielä tarvitaan yövuoroon vahvistusta, olisitko se sinä?”. Ja meidän osastollamme on vielä muihin osastoihin parempi tilanne sijaisten suhteen ylipäätään.

Hoitajat tekivät nyt viikon verran Tyksissä vain omat suunnitellut työvuoronsa. Emme siis jättäneet töitä tai työvuorojamme tekemättä. Sairaalassa onkin sitten oltu varsin hankalassa tilanteessa. Hoitajia ei yksinkertaisesti riittänyt töihin tarpeeksi tai vuorossa oli pelkästään liian kokemattomia hoitajia. Toisin sanoen koko systeemi toimii niin, että henkilökunnan ylityöt tai vuoron vaihdot ovat sairaalaan toiminnan tukipilari. Tällainen ei ole millään lailla kestävä tapa toimia, sillä ihminen tarvitsee myös aikaa palautua töistään. Palautumisessa vapaa-aika on kultaakin kalliimpaa, eikä jatkuva ylitöiden tekeminen sovi silloin kuvioon.

Hoitajapulasta on varoiteltu jo pitkään. Siitä on viime aikoina viimein uutisoitu usein. Tilanne on alan ammattilaisille ollut selvillä jo kauan. Tämä ylityö- ja vuoronvaihtokielto kirkasti asian terävästi myös minulle.

Koskakohan tämän asian ottavat tosissaan myös ylempi johto, kunnat ja vielä korkeammalla olevat päättäjät? 

 

Tehy-lehden bloggaaja Sanna Nerjanto.
Kirjoittajana

Sanna Nerjanto

Olen ollut tehohoitajana yli 20 vuotta. Lisäksi työskentelen seksuaalineuvojana, defusing-ohjaajana ja työnohjaajana. Ihmettelen ihmissyyttä ja tarkkailen elämää positiivisten mutten ruusunpunaisten lasien läpi.

Katso kaikki kirjoitukset