Unsplash: Annie Spratt

Sairaala on pulassa ilman ylitöitä tekeviä hoitajia

Tehyn Tyksin ammattiosasto 200 julisti viime viikon perjantaina ylityö- ja vuoronvaihtokiellon noin viikoksi. Kiellolla haluttiin vauhdittaa neuvotteluja hälytysrahan suuruudesta. Kesän ajan hälytysraha on ollut 200 euroa, ja nyt se palautuu entiseen eli paikallisesti sovittuun 60 euroon.  

Osa ihmisistä saattaa olla pöyristyneitä siitä, ettei moinen 60 euroa hoitajalle kelpaa. Silloin voi huomioida esimerkiksi sen, että tuosta summasta lähtevät tietysti aina verot pois päältä. Kukkaroomme raha ei siis tuona summana kilahda. 200 eurosta sen sijaan jäi jo jotain käteenkin; sen verran, että sillä voi ansaitun vapaapäivänsä kenties työnantajalleen myydä. 

Ylitöiden tarve hoitoalalla on jatkuva. Ainakin omassa puhelimessani työpaikan WhatsApp-ketju kilahtelee tasaisesti päivittäin työvoimapulan niin vaatiessa. ”Tarvittaisiin aamuvuoroon yksi hoitaja.” ”Iltavuoroon myös.” ”Yövuoroon ainakin kahdelle hoitajalle tarve”.

Samaiset viestit putkahtelevat osastollamme pikaviestien muodossa tietokoneruuduille pitkin työpäivää. ”Iltavuoro kaipaa lisämiehitystä, ilmoittaudu jos voit jäädä aamuvuorosta iltaan.” ”Vielä tarvitaan yövuoroon vahvistusta, olisitko se sinä?”. Ja meidän osastollamme on vielä muihin osastoihin parempi tilanne sijaisten suhteen ylipäätään.

Hoitajat tekivät nyt viikon verran Tyksissä vain omat suunnitellut työvuoronsa. Emme siis jättäneet töitä tai työvuorojamme tekemättä. Sairaalassa onkin sitten oltu varsin hankalassa tilanteessa. Hoitajia ei yksinkertaisesti riittänyt töihin tarpeeksi tai vuorossa oli pelkästään liian kokemattomia hoitajia. Toisin sanoen koko systeemi toimii niin, että henkilökunnan ylityöt tai vuoron vaihdot ovat sairaalaan toiminnan tukipilari. Tällainen ei ole millään lailla kestävä tapa toimia, sillä ihminen tarvitsee myös aikaa palautua töistään. Palautumisessa vapaa-aika on kultaakin kalliimpaa, eikä jatkuva ylitöiden tekeminen sovi silloin kuvioon.

Hoitajapulasta on varoiteltu jo pitkään. Siitä on viime aikoina viimein uutisoitu usein. Tilanne on alan ammattilaisille ollut selvillä jo kauan. Tämä ylityö- ja vuoronvaihtokielto kirkasti asian terävästi myös minulle.

Koskakohan tämän asian ottavat tosissaan myös ylempi johto, kunnat ja vielä korkeammalla olevat päättäjät? 

 

Kommentit

Käyttäjän Hoitaja kuva

Erittäin hyvä! Tätä ylityö ja vuoronvaihtokieltoa nyt HUSiin myös. Loppuisi melko lyhyeen kaikki elektiivinen toiminta, ehkä se nopeuttaisi ymmärrystä nostaa peruspalkkoja vähintään 500euroa! Myös hoitotyön esimiehille!

Käyttäjän Suvi  kuva

Hoitajien venymisillä pyörii oma työpaikkakin asumisessa. Osa tekee rahaa ja painaa ilman vapaita, se suotakoon mutta se jossei jää töihin, ei arvosteta. Nytkin menossa 3 vkoa 1 vp per vko. Väsyttää. Muuta elämää taas eu ole kun työ. Onneksi sote-sopparilla saadaan joka vkolle 2 vp.

Käyttäjän Heidi Lipiäinen kuva

Rakennusalalla työvoimapula nostaa heti palkkoja. Hoitoalalla ei. On kutsurahoja joilla lopulta työntekijä uupuu…. Miksi palkkojen korotus ei onnistu hoitoalalla? Kaikki tietävät että alalle ei ole vetovoimaa . Ehkä parempi palkka auttaisi hakeutumaan alalle ja työvoimapula helpottaisi.

Käyttäjän Janne kuva

Ketogeeninen ruokavalio on radikaali ja jännittävä uusi hoitovaihtoehto epilepsiaa sairastaville.
Se on osoittautunut tehokkaaksi vähentämään kohtauksia, parantamaan masennuksesta tai ahdistuksesta kärsivien mielialaa, vähentämään tulehdusta sekä saavuttamaan muita terveyshyötyjä, kuten painonpudotusta, ilman, että turvaudutaan pelkästään lääkitykseen. Ei ole myöskään harvinaista, että potilaat menettävät ylimääräistä rasvaa koko kehostaan, mikä voi saada heidät tuntemaan itsensä itsevarmemmiksi! Joten miksi et kokeilisi jotain erilaista tänään?

https://www.etlehti.fi/blogit/haaveilija/ketogeeninen-ruokavalio-ja-laih...