Miten varmistan,  että muistisairaalla potilaalla  on taksirahat?

Autoin muistisairasta potilasta taksiin, jolloin jouduin tutkimaan hänen taskunsa ja varmistamaan, että hän pystyy maksamaan taksin omavastuuosuuden. Tilanne oli epämiellyttävä. Mikä on oikea tapa toimia?

Kuvateksti
Toimintayksikössä tulisi olla toimintaohjeet sen varalta, että kotiutettava potilas ei pysty maksamaan taksimatkan omavastuuta.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.

Potilaalla on oikeus hyvään hoitoon ja kohteluun. Tähän kuuluu mielestäni myös se, että muistisairas potilas pääsee lähtemään turvallisesti ja asianmukaisesti kotiin.

Kelan korvaama taksimatka edellyttää, että terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi taksin käytön perustelluksi potilaan terveydentilan kannalta tai julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä. Samalla on syytä varmistaa, että muistisairas potilas pystyy maksamaan omavastuuosuuden.

Ennakointi on yleensä hyvä tapa, kun kyseessä on muistisairas potilas.

Olisiko ollut mahdollista tarkistaa jo ennen taksin tilausta, että potilaalla on lompakko mukana ja käteistä tai maksukortti omavastuun maksamista varten? Tai olisiko potilasta voinut pyytää taksin luona tutkimaan itse taskunsa ja tarkistamaan, että maksuväline on mukana?

Toimintayksikössä tulisi olla toimintaohjeet sen varalta, että kotiutettava potilas ei pysty maksamaan taksimatkan omavastuuta. Joissakin sote-organisaatioissa omavastuuosuus voidaan maksaa kertakäyttöisellä taksikortilla. On myös mahdollista, että taksiyritys erikseen sovittaessa lähettää potilaalle laskun omavastuusta jälkikäteen.

1.9.2023 klo 12.26 lisätty viimeinen virke laskutusmahdollisuudesta.