Voiko työntekijän palkata ilman avointa hakua?

Työpaikallani avautui kiinnostava ­määräaikainen tehtävä, jota ajattelin hakea. Siihen kuitenkin valittiin ­työn­tekijä ilman hakua. Voiko määrä­aikaiseen tehtävään ottaa ilman avointa työpaikkahakua?  

Kuvateksti
Rekrytointimenettelyä ohjaavat lainsäädäntö, työnantajan omat rekrytointiohjeet ja hallintosääntö.
Kuva: iStock

Kysymykseen vastaa juristi Niina Nurminen.

Rekrytointimenettelyä ohjaavat lainsäädäntö, työnantajan omat rekrytointiohjeet ja hallintosääntö. Myös sillä on merkitystä, onko kyseessä virka- vai työsuhde eli toimi.

Virkasuhteen täyttämisessä on lähtökohtana julkinen hakumenettely. Virka voidaan täyttää ilman julkista hakumenettelyä ainoastaan poikkeustapauksissa.

Julkinen hakumenettely voidaan lain mukaan ohittaa esimerkiksi silloin, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi.

Työsopimuslaissa ei ole määräyksiä työsuhteen rekrytointimenettelystä, mutta työnantajan on noudatettava omia rekrytointiohjeitaan ja hallintosääntöään sekä lainsäädännön syrjintäkieltoja.

Lainsäädäntö ei estä sitä, että työnantaja rekrytoi henkilön työsuhteeseen ilman erillistä hakua. Esimerkiksi pitkäaikainen sijainen voidaan vakinaistaa työsuhteeseen ilman erillistä hakua vakinaistamisneuvotteluiden jälkeen.